Din pacate, multe lucruri rele se intampla in satul nostru, in ultima perioada si corectarea acestora necesita cheltuieli uriase, dar si mai mult ne costa lipsa de educatie ecologica a oamenilor.

Raul, care altadata era mandria localitatii, acum este contaminat. Nici nu este de mirare, fiindca aici vin oamenii sa isi spele covoarele si mai nou sunt descarcate pe furis vidanjele. Malul raului, locul unde se joaca copiii si vara, si iarna, a devenit groapa de gunoaie. Fiindca nu este o adanca si este periculoasa doar cand vine mare, iarna ingheata si se dau cu sania pe oglinda de gheata formata pe apa.

Pe malul apei sunt asezate tone de gunoaie: saci menajeri plini,
pampersi folositi, pet-uri, carton care a putrezit pe anexele din gospodarie, vata de sticla. Dorim sa reabilitam acest loc, sa ne educam concetatenii sa nu mai polueze si sa ne pregatim proprii specialisti, sa nu ne mai coste consultatiile si proiectele de reabilitare a mediului.

Totul a debutat in acesta toamna cu Consultanta de mediu oferita de Auditeco, sa ne protejam copiii de coloniile de microbi si sa impiedicam apa sa vina mare si sa mai rupa din drumul de acces al gospodariilor situate pe malul apei, cand ploua mult la munte sau cand se topesc zapezile de pe versanti.

Dorim sa redam celor mici si celor mari, localnicilor si turistilor bucuria de a-si petrece timpul intr-un loc de o frumusete rapitoare.

Vara, pe lunca infloresc margarete si scanteioare, albastrele si maci si se intind mandre culturile de cartofi, de ceapa, morcov, rosii si castraveti ale localnicilor. Multi nu tin cont de avertizarea noastra in ceea ce priveste contaminarea solului si fac agricultura in continuare.

Colaborarea cu Auditeco a insemnat urgentarea planului de reabilitare a acestor locuri. Mai intai s-au luat probe din apa raului (care este folosita si la irigatii si in care se scalda copiii), apoi probe din sol, apoi s-a trecut la managementul deseurilor.

Se impunea preluarea lor si ducerea in locurile speciale unde sa fie distruse, fiindca nu se puteau arde la fata locului din cauza urmatoarelor motive:

-nu ar fi ars toate si am fi ramas cu multe reziduuri
-ne ramanea un munte de cenusa pe care trebuia sa il facem sa dispara intr-un fel
-aerul ar fi devenit irespirabil pentru mai mult timp in localitatea noastra.

Suntem in decembrie si proiectul nostru comun este aproape de
finalizare. Muntii de gunoaie au disparut, solul contaminat a fost transportat departe, apa a redevenit curata 100%. De asemenea, malurile pe care era asezat drumul au fost consolidate cu grija, iar gospodarile de pe malul apei nu vor mai avea de suferit.

Comparam fotografiile facute atunci si pe cele de acum si diferentele sunt colosale.

In acest moment ne putem lasa fara griji copiii sa se dea cu sania pe oglinda apei, iar la vara sa se scalde in bazinele special amenajate.

Intentionam sa prelungim parteneriatul cu Auditeco.ro si sa ii chemam sa tina cursuri de educatie ecologica la noi in sat, sa avem proprii specialisti in domeniu, dar si sa pastram curatenia care ne-a costat atat de mult!