Ne cerem scuze pentru problemele tehnice aparute in ultima perioada. Din pacate va mai dura putin pana vom putea sa va oferim din nou datele meteo cu care v-am obisnuit. Pana atunci aveti acces in continuare la prognoze, avertizari si alte articole utile.
Revenim in curand.
Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 octombrie 2021 
Prima pagina / Drepturile angajatilor pe timp de canicula

Drepturile angajatilor pe timp de canicula

Ministerul Sanatatii recomanda tuturor agentilor economici sa isi readapteze programul de lucru in zilele cu temperaturi ridicate astfel incat sa protejeze sanatatea angajatilor. Patronii sunt obligati prin lege sa le asigure angajatilor anumite facilitati. 

Sectoarele de activitate economica vizate sunt cele in care salariatii lucreaza in aer liber (constructii, agricultura, drumuri) sau acolo unde este vorba despre aglomerari sau spatii inchise asa cum este cazul industriei textile sau a industriei metalurgice si abrutariilor. Se mai recomanda ca angajatorii sa impuna reducerea ritmului activitatii fizice in zilele cu temperaturi inalte, sa asigure ventilatia la locurile de munca si sa se permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite. Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa, cate 2-4 litri/pers/schimb, de a asigura echipamentul individualde protectie si dusuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa aplice masuri vizand reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si, in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului.

Amenda de la 1.500 la 2.500 lei 

Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri: asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarirea depistarii precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate, trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. Nerespectarea legii se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 - 2.500 lei.
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.