Durerile si arsurile stomacale sunt principalele simptome ale gastritei.

Schimbarea alimentatiei acutizeaza simptomele gastritei si ulcerului gastric. Odata cu venirea primaverii, afectiunile stomacului recidiveaza. Acest lucru este pus adesea pe seama consumului mai ridicat de cruditati, care cresc aciditatea gastrica.

Cele mai frecvente cauze ale gastritei si ale ulcerului gastroduodenal sunt infectia cu Helicobacter pylori, administrarea de medicamente, in principal antiinflamatoare, nivelul crescut de stres, excesul de alcool, abuzul de cafea, fumatul (mai ales pe stomacul gol), dar si consumul de alimente prea reci sau prea fierbinti.

In plus, desi nu se poate aprecia cu exactitate cu cat creste numarul cazurilor, s-a constat faptul ca durerile si arsurile stomacale, greata, balonarile si ametelile apar mai frecvent si mai acut primavara.

Cruditatile cresc aciditatea

Unii specialisti spun ca, desi exista intr-adevar opinii care sustin faptul ca ulcerul s-ar activa primavara, aceasta informatie este valabila doar in Romania. "Este adevarat ca simptomatologia ulcerului gastroduodenal fluctueaza in functie de anotimpuri, in sensul acutizarilor primavara si toamna, pe durate de circa sase saptamani. Acest lucru ar coincide cu timpul necesar de vindecare a unei leziuni ulceroase din punct de vedere anatomic.

Totusi aceasta teorie este destul de controversata. Desi dieta de primavara include mai multe cruditati care cresc aciditatea gastrica, in ziua de astazi, globalizarea face ca obiceiurile alimentare sa devina uniforme peste an",
spune Marian Zota, medic specialist gastroenterolog la Clinica MedAs din Bucuresti.

Evitati abuzurile de orice fel!

Pentru a preveni aparitia sau agravarea bolilor de stomac in acest sezon trebuie in primul rand sa evitam abuzurile, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si in ceea ce priveste consumul de alcool, de cafea, de tutun sau de medicamente. "Ca si in cazul altor boli care afecteaza diferite organe situate pe tractul digestiv, mesele neregulate, alimentele condimentate, grasimile prajite, mancarurile nesanatos preparate, o masticatie incompleta, excesul de alcool, fumatul, toate reprezinta factori de risc pentru aparitia bolilor de stomac. Prin urmare, este indicat sa se ia masurile necesare de prevenire a gastritei hiperacide, deoarece tratarea ei este dificila, iar in cazuri grave se poate ajunge la ulcer gastric", spune biologul nutritionist Livia Nena de la Clinica Bio Nutriliv din Bucuresti.

Printre alimentele interzise persoanelor care sufera de gastrita hiperacida sau de ulcer se numara condimentele (ardei iute, boia, piper, mustar), bauturile reci si cele carbogazoase, grasimile animale afumate, prajelile, alimentele sarate si fructele acide. Legumele tari, bogate in celuloza, cum sunt ceapa, usturoiul, castravetii, varza, ardeiul, conopida, telina, ridichile, fasolea si mazarea sunt de asemenea contraindicate. Mai trebuie evitate branzeturile fermentate, sarate si ouale prajite sau cele fierte tari.

Consult medical de la primele simptome

Automedicatia este total contraindicata atunci cand se instaleaza durerile sau arsurile gastrice. Singura masura pe care trebuie sa o luam este sa consultam medicul, pentru a stabili un eventual diagnostic de gastrita sau de ulcer gastric. Acesta va prescrie un tratament si un regim alimentar adecvat in functie de rezultatele analizelor si de cauzele care au declansat-o. Medicatia poate include antiacide, antisecretorii sau antibiotice in cazul infectiei cu Helicobacter pylori.

Factori de risc

Ulcerul poate aparea in urma administrarii abuzive de antiinflamatorii, iar fumatul, stresul si alcoolul intarzie vindecarea bolii.

Sursa:
Adevarul