Metoda terapeutica destinata sa diminueze sensibilitatea alergica a unei persoane la un singur alergen, desensibilizarea este inutila daca sunt grupati mai multi factori de alergie. In cazul in care se poate efectua, pacientul trebuie sa aiba rabdare: durata totala a tratamentului presupune aproximativ 3 ani sau chiar mai mult.

Sef lucrari dr. Liliana Veres, sefa Clinicii de Alergologie si Imunologie din cadrul Spitalului Judetean "Sf. Spiridon" Iasi: "Primavara, multe persoane se plang ca stranuta, le curge nasul, au ochii rosii, inlacrimati si isi simt gatul inflamat. Este vorba despre o alergie. Aceasta este o reactie inflamatoare anormala sau o sensibilitate acuta a organismului data de anumite substante numite alergene. Expunerea la substantele alergene, in mod normal inofensive, declanseaza aceste simptome la persoanele alergice".

Rinita alergica sezoniera

Rinita alergica sezoniera apare in principal din cauza alergiei la polenul copacilor, ierburilor si gramineelor. Simptomele apar in fiecare an in aceeasi perioada de timp. Caracteristicele rinitei alergice sezoniere sunt debutul in general primavara in cazul alergiei la polen, reactia alergica fiind imediata si putind fi destul de violenta. Poate incepe prin stranut, de multe ori in salve, nasul incepe sa curga, cu secretii nazale clare. Apoi, nasul este infundat (ambele nari in acelasi timp) si apare pruritul (mincarime) intens. In acelasi timp, ochii incep sa devina umezi, apare lacrimare excesiva, respiratia devine dificila si suieratoare (wheezing) si apare tusea. In jumatate dintre cazurile de alergie la polen, aceste simptome sunt asociate cu cele de conjunctivita alergica.

Tratamentul alergiilor sezoniere

Primul tratament consta in evitarea pe cat posibil a contactului cu substantele alergene. Exista si medicamente antihistaminice eficace. Este vorba despre medicamente care blocheaza receptorii histaminei, o substanta produsa de corp in caz de alergie. Tratamentul trebuie sa debuteze cu 15 zile inainte de venirea primaverii si sa fie urmat 2-3 luni. Adaugand picaturi nazale si spray pentru gat, totul ar trebui sa fie in regula. Daca sunteti un pacient cu alergie sezoniera, medicul poate eventual sa va administreze o injectie cu cortizon. Acest tratament, eficient timp de un an, are o actiune importanta asupra acestui gen de patologie, dar cu toate inconvenientele cortizonului, care sunt numeroase: scaderea imunitatii, retentia de apa, decalcifiere, cresterea in greutate. Acestea apar odata cu administrarea produsului prelungata si repetata. De aceea, cortizonul se utilizeaza numai pe parcursul alergiei.

Cand se recomanda desensibilizarea

Desensibilizarea este cea mai buna solutie, daca substanta alergena permite. Este inutila daca sunt grupati mai multi factori de alergie. De asemenea, pacientul trebuie sa fie foarte motivat, deoarece tratamentul este foarte lung si constringator. Principiul consta in obisnuirea progresiva a organismului prin contactul cu alergenul respectiv, incepind cu doze foarte slabe pentru a normaliza reactia. Dupa cateva luni de tratament numit de obisnuire, pe timpul carora dozele cresc progresiv, vor urma mai multi ani de tratament de intretinere. Durata totala a tratamentului presupune aproximativ 3 ani sau chiar mai mult. Desensibilizarea se poate face prin injectii regulate, dar acestea trebuie efectuate obligatoriu sub supraveghere medicala, deorece exista riscul alergiei generalizate.