Depresia este o stare mentala morbida, caracterizata in special de tristete persistenta, pierderea motivatiei, interesului si bucuriei. Expunerea la soare este un remediu extraordinar contra starilor depresive. Plantele medicinale, polenul, laptisorul de matca si homeopatia, sunt de un real ajutor in tratarea depresiei.

Intr-o definitie nepretentioasa, depresia este o stare de spirit negativa, caracterizata de predominanta sentimentelor de tristete, de pesimism si de descurajare, prezente 24 din 24 de ore, si care in fazele mai avansate sunt insotite si de o diminuare a interesului fata de munca, de familie, fata de relatia de cuplu etc.

Depresia este o stare mentala morbida, caracterizata in special de tristete persistenta, pierderea motivatiei, interesului si bucuriei. Depresivul apare trist, indurerat, lipsit de energie, cu mimica si privirea sterse, lipsite de stralucire.

Studii recente atesta faptul ca razele soarelui sunt considerate utile. Numeroase teste facute in tarile nordice, acolo unde depresia este o boala nationala, au aratat fara dubiu ca expunerea la soare este un remediu extraordinar contra starilor depresive.

Atunci cand radiatiile luminoase si ultraviolete ale soarelui ajung in contact cu pielea, anumite celule fotosensibile de la nivelul epidermei transmit mesaje creierului pentru a produce asa-numiti "hormoni ai fericirii", substante care induc o stare de tonus psihic si fizic, de optimism si de vioiciune.

Cum detectam depresia?

Nu intotdeauna o stare de stres si ingrijorare care poate determina o stare afectiva negativa echivaleaza, neaparat cu o boala depresiva. Depresia este insotita de oboseala fizica si psihica aproape permanenta, de pierderea poftei de mancare sau, din contra, de un apetit exacerbat, de insomnie sau de dorinta de a dormi cat mai mult si somnul devine ca un drog, ca o fuga de realitate. Mai apare si o senzatie acuta de neincredere in puterile proprii, insotita de autoinvinovatire. In timp, depresia produce o diminuare drastica a capacitatii de concentrare, de memorare, de analiza si de sinteza.

Uneori, este prezenta obsesia mortii, putand aparea si tentative de autodistrugere sau de sinucidere. In prezent, specialistii apreciaza ca in Europa si Statele Unite, proportia celor afectati intr-o masura mai mare sau mai mica de depresie este de 20%, ceea ce constituie un procentaj enorm, practic - o persoana din cinci fiind atinsa de aceasta "aripa a tristetii".

Interesant este ca dintre depresivi, 80% sunt femei si doar 20% barbati, acestia din urma fiind insa mult mai expusi la anxietate. In majoritate a cazurilor, depresia se declanseaza toamna, in lunile octombrie - noiembrie, fiind in buna masura o boala sezoniera.

Cum scapam de depresie?

Cum putem aborda depresia pentru ca individul sa-si intareasca aptitudinile si capacitatea de a face fata anumitor situatii, sa ajunga la sentimentul ca este capabil si eficent? In primul rand depistarea situatiilor care declanseaza sau intretin starea depresiva si stabilirea obiectivelor schimbarii, eventual alegerea unor recompense.

Invatarea si aplicarea unei tehnici de relaxare si respiratie sau programarea unor activitati placute in fiecare zi sunt alte tehnici simple pentru abordarea depresivului.

Cresterea frecventei gindurilor positive si cresterea numarului de interactiuni sociale placute sunt "remedii" rapide dar si foarte utile. Pe langa acestea plantele medicinale, polenul, laptisorul de matca si homeopatia sunt de un real ajutor in tratarea depresiei.

Plante medicinale pentru vindecarea sufeltului

Sunatoarea a fost testata in peste o suta de studii care au fost facute in ultimele doua decenii, in diferite clinici din lume, pe tema efectelor plantei, in tratarea depresiei si in simptomele asociate ei.

Toate cercetarile arata o neta imbunatatire a starii emotionale a majoritatii pacientilor depresivi, dupa tratamentul intern cu sunatoare. Principiile sale active elimina treptat starile de tristete, de astenie, invioreaza mintea si psihicul, impiedica aparitia si elimina tulburarile de somn, maresc tonusul launtric.

Cea mai simpla si totodata eficienta metoda de administrare a acestei plante este pe cale interna, sub forma de pulbere, din care se ia o lingurita rasa de patru ori pe zi, in cure de 2 luni, cu 21 de zile de pauza.

Kava-kava, Piper methysticum, este o planta exotica, adusa din sudul Pacificului, din Arhipelagul Polinezian, unde radacina sa este folosita in mod traditional pentru efectele sale de echilibrare emotionala. Principiile sale active influenteaza un centru nervos de la nivelul creierului, responsabil de inducerea starilor de relaxare. Este poate cel mai bun remediu in tratarea tulburarilor anxios-depresive, fiind eficienta si in alte simptome asociate depresiei, dintre care insomnia si starile de iritare sunt pe primul loc.

La fel ca si sunatoarea, nu induce - spre deosebire de restul medicamentelor - stari de somnolenta, abulie, nu afecteaza deloc capacitatea de concentrare si nici coordonarea motorie. La noi in tara se gaseste in marile magazine naturiste, sub forma de capsule sau de comprimate. La fel si extractul din seminte de Griffonia simplicifolia, are efecte benefice asupra starilor depresive. (psiholog Liliana RADULESCU).
 
Sursa: Ziarul de Iasi