Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 13 iunie 2021 
Prima pagina / Rubrica meteo la TV

Rubrica meteo la TV

Sa intelegem mai bine buletinul meteorologic

Prognozele meteo incearca sa reflecte pe cat de bine se poate, starea vremii pentru intervalul de timp determinat, de aceea se utilizeaza un vocabular precis.

Temperatura aerului si precipitatiile atmosferice sunt elementele de care se tine cont in cea mai succinta caracterizare a vremii. Celelalte elemente sunt amintite numai daca manifestarea lor marcheaza aspectul general al vremii.

In cazul prognozelor meteorologice prezentate la tv sunt folosite anumite expresii tipice ale caror explicatii le gasiti mai jos.

Temperatura

(a) "Temperatura minima va fi de 8 grade Celsius, iar temperatura maxima va fi de 17 grade Celsius."

In cadrul prognozelor meteo sunt este mentionata limitele maxime si minime intre care se va incadra temperatura in interval de 24 de ore. Minimele, respectiv maximele pot fi atinse in mod concret, pentru intervale foarte scurte de timp, dar in cea mai mare parte a timpului, temperatura va inregistra valori cuprinse intre minima si maxima prognozata.

La modul general, intr-o zi obisnuita, temperatura minima se produce inainte de rasaritul soarelui iar temperatura maxima se produce dupa-amiaza, dupa ce suprafata terestra a primit cantitatea maxima de radiatie e la soare.

(b) "Maine, temperatura va fi cu 2-3 grade Celsius mai rece decat normalul perioadei."

In cadrul prognozei meteorologice se face adesea referire la valoarea normala a temperaturii pentru ziua sau perioada respectiva. Aceasta valoare de referinta reprezinta media aritmetica a tuturor valorilor de temperatura inregistrate de-a lungul timpului in ziua respectiva, in regiunea la care se face referire. Valoarea normala este utilizata in principal ca punct de reper pentru a se putea face comparatii cu tendinta de evolutie a temperaturilor.

Precipitatiile

In ceea ce priveste vocabularul de prognoza cu privire la precipitatii, aceste este mult mai bogat, cu numeroase expresii specifice.

(a) "Ploile vor fi trecatoare si in general slabe cantitativ" = sunt posibile ploi de scurta durata, iar apa provenita din acestea va fi, in cele mai multe cazuri, in cantitati neglijabile (sub 1 litru/ mp).

(b) "Va ploua local in toate regiunile" = sansa sa ploua exista in toate zonele dintr-un anumit teritoriu, dar ploile vor fi slabe si limitate la portiuni foarte mici din teritoriu.

(c) "Pe alocuri se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice" = expresia este utilizata destul de frecvent in anotimpul de vara, pentru a indica faptul ca ploile se pot produce pe zone restranse si pentru perioade scurte de timp, pana la cateva zeci de minute, cel mult.

(d) "Pe arii extinse vor cadea precipitatii sub forma de aversa" = aceasta exprimare prezinta faptul ca sunt sanse mari de a ploua, dar nu vor cadea in mod sigur precipitatii pe intreg teritoriul pentru care s-a facut prognoza.

(e) "Precipitatiile se pot produce numai in zonele de deal si de munte" = in timpul semestrului cald, indica faptul ca precipitatiile sunt posibile in toate tara exceptand zonele din vest si din sud.

Vantul

Vantul este precizat in cadrul prognozelor meteorologice numai in cazul in care depaseste anumite praguri de viteza.

(a) "Vant slab" = ating o viteza de pana la 5 m/s (maxim 18 km/h).

(b) "Vant moderat" = ating o viteza cuprinsa intre 5-8 m/s (18 - 29 km/h).

(c) "Vant puternic" = ating o viteza care depaseste 8 m/s (peste 29 km/h).

(d) "Vant slab pana la moderat" = vant care atinge, in anumite momente si in anumite locuri, o viteza de maxim 8 m/s (29 km/h).

Viteza vantului poate fi estimata, intuitiv, prin observarea fortei mecanice pe care o exercita miscarea aerului asupra obiectelor de la suprafata terestra. O astfel de clasificare a vanturilor este celebra "scara Beaufort".

 

Descriere Observatie vizuala
Viteza
vantului
Grade
Beaufort

Stationar Frunzele nu se misca. Fumul se inalta vertical.
0 m/s (0 km/h)
0
Calm
Frunzele nu se misca. Fumul deviaza putin de la traseul vertical.
1-1,5 m/s
(3,6-5 km/h)
1
Vant perceptibil
Frunzele se misca. Steagurile flutura incet.
2-3 m/s
(7-11 km/h)
2
Vant usor
Frunzele si ramurelele copacilor sunt in miscare continua, de mica amplitudine.
3-5,5 m/s
(11- 20 km/h)
3
Vant moderat
Frunzele si ramurelele copacilor sunt in miscare continua, de amplitudine mai mare sau variabila.
6-8 m/s
(22-29 km/h)
4
Vant semnificativ Ramurile mici ale copacilor se misca. Steagurile flutura.
8,5-10 m/s
(31-36 km/h)
5
Vant puternic
Ramurile mici se indoaie. Steagurile flutura si se rasucesc.
11-14 m/s
(40-50 km/h)
6
Vant foarte puternic
Crengile se misca. Steagurile se misca cu zgomot (pocnesc).
14,5-17 m/s
(52-61 km/h)
7
Vant extrem de puternic Copacii se misca de la radacina (foarte evident la plopi, ulmi).
17,5-20 m/s
(63-72 km/h)
8
Inceput de furtuna
Ramurile se rup din copaci.
21-24 m/s
(76-86 km/h)
9
Furtuna
Crengi intregi se rup din copaci. Tigla sau sindrila zboara de pe acoperisuri.
24,5-28 m/s
(88-101 km/h)
10
Furtuna violenta
Unii copaci sunt doborati. Incep sa apara daune ale cladirilor.
29-32 m/s
(104-115 km/h)
11
Uragan
Daune masive si foarte extinse (copaci, cladiri).
peste 33 m/s
(119 km/h)
12
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.