Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / In septembrie inundatii iar in octombrie seceta

In septembrie inundatii iar in octombrie seceta

In luna septembrie vor fi inundatii in Moldova, pe cursurile raurilor Prut, Siret, Viseu si Suceava, apoi precipitatiile vor disparea. Se preconizeaza ca in luna septembrie casele inundate in iulie ar putea fi lovite de viituri.

Conditiile meteorologice din luna septembrie vor fi sub forma de averse si vor avea caracter torential. Petre Stanciu, director al Institutului National al Apelor Romane a declarat ca se pot produce scurgeri importante pe versanti, torente, paraie si viituri rapide in bazinele hidrografice mici, cu efect de inundatii locale.

Precipitatii importante cu efect de inundatii locale isi vor face simtita prezenta in ultimele 15-20 de zile ale lunii septembrie, iar in luna octombrie se asteapta seceta. Se anunta ca debitele raurilor Viseu, Iza, Prut, Siret vor fi mai mari cu 80-100% fata de normele lunare.

Se poate constata ca unele dintre locuintele distruse de inundatii si reconstruite din fonduri de la buget sunt refacute de localnici in aceleasi zone unde apele au facut ravagii, conform celor afirmate de directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane, Marius Postelnicescu.

Se pare ca 14.261 de case si gospodarii sunt ridicate in zonele cu risc din Moldova. Judetul cu cele mai multe case construite in zone de risc este Galati, cu 3.347 de locuinte, urmat de Botosani, cu 3.318. si in judetul Bacau sunt construite 2.389 de locuinte in astfel de zone, iar in Vrancea - 2.065 de case si gospodarii. Toate aceste dezastre se intampla si datorita faptului ca cele mai multe case au fost construite in anii '90, fara autorizatie. Se oare ca oamenii le construiesc, apoi se duc sa ceara avizul de constructie.=

Totodata persoanele care si-au construit case in zone inundabile au primit amenzi. Se efectueaza lunar controale, se dau amenzi si se ridica orice autorizatie de constructie. O astfel de amenda poate ajunge la 80.000 de lei.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, lucrarile de reconstructie a caselor afectate de inundatii au fost contractate in proportie de 70 la suta, in principal in judetele Bacau, Iasi si Botosani.

Lucrarile de executie au fost contractate in proportie de 100% in judetul Bacau, 98% in judetul Iasi si de 80% in judetul Botosani. in urma inundatiilor din Moldova si Maramures au fost afectate 5.859 de locuinte, dintre care 1.545 trebuie reconstruite. Peste 1.200 de kilometri de drumuri nationale, judetene si comunale, precum si 71 de scoli si opt biserici vor trebui reparate si consolidate.

8 septembrie 2008, Sursa: Prognoze.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.