Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 23 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Cel mai rece an de la inceputul secolului

Cel mai rece an de la inceputul secolului

In prima jumatate a anului, temperaturile au fost cu peste 0,1 grade Celsius mai scazute decat cele inregistrate in anii care au trecut din 2000, conform afirmatiei Biroului britanic pentru meteorologie si citatelor de la BBC New.

Efectul fenomenului La Nina duce la temperaturile mai mici . Totodata, acesta genereaza o reducere a temperaturilor la nivel global si se manifesta prin racirea apelor de suprafata ale Oceanului Pacific, intre cele doua tropice.

2008 va fi al zecelea an cel mai cald din 1850. Dupa ce fenomenul La Nina se va reduce ca amploare, temperaturile vor creste din nou, dupa spusele specialistilor britanici.

Fenomenul La Nina a determinat o reducere a temperaturilor la nivel global. John Kennedy, cercetator la Met Office's Hadley Centre afirma ca acum avem conditii normale in Pacific, avand in vedere ca fenomenul La Nina s-a redus ca amploare in ultimele doua luni. Temperaturile din 2008 se vor situa sub media pe termen lung.

Fata de 2007, gheata din zona arctica rezista mai bine

Reducerea rapida a suprafetei de gheata din zona Oceanului Arctic este un proces care s-a accelerat vizibil din 2000, din cauza cresterii temperaturilor. In 2007 s-au inregistrat cele mai mari reduceri ale stratului de gheata, iar la inceputul anului, unii specialisti au crezut ca anul 2008 va consemna un nou record din acest punct de vedere.

Momentan, gheata pare sa reziste mai bine decat anul trecut. Totusi expertii sunt ingrijorati de fragilitatea stratului de gheata. Acesta s-a format in decursul unei singure ierni. Pasajul Nordic este navigabil, desi pe unele portiuni se mai gasesc bucati de gheata plutind, au anuntat autoritatile canadiene.

25 august 2008, Sursa: Prognoze.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.