Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 24 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Eclipsa partiala de Soare

Eclipsa partiala de Soare

Vineri, 1 august 2008, se va produce o eclipsa de soare care va fi vizibila din Canada pana in China, precum si in RomaniaEclipsa  partiala de Soareva putea fi observata in toata tara. Soarele va fi acoperit de Luna in aproximativ 29%, deasupra nordului tarii si 18% deasupra Capitalei, timp de 2 minute si 27 de secunde. 

In Bucuresti, eclipsa va fi vizibila de la 12.20 si pana in jurul orei 14.00. Specialistii ii sfatuiesc pe cei care vor sa admire fenomenul sa poarte ochelari speciali de protectie sau sa se uite la soare cel mult printr-un filtru de sudura.

Eclipsa totala de Soare va fi in partea de nord a globului. Aceasta va fi vizibila din nord-estul Canadei, Groenlanda, unele zone nordice ale Rusiei si din desertul Gobi. Eclipsa de soare va fi totala in regiunile Asiei, Siberiei si Rusiei.

Pasionatii de astronomie, dar si numerosi curosi au ajuns deja intr-un oras din Rusia, Novosibirsk, unul dintre locurile de unde eclipsa se va vedea cel mai bine. Aici sunt asteptati peste 15.000 de turisti, printre care si oameni de stiinta din Franta, Georgia, Rusia si Iran.

Urmatoarea eclipsa totala de Soare, vizibila de pe teritorul Romaniei, se va produce pe 3 septembrie 2081.

Astazi intre orele 12.00 si 14.00, la Planetariul Complexului Muzeal de stiintele Naturii Galati si Astroclubul "Calin Popovici" Galati, se organizeaza observatii astronomice cu ocazia eclipsei partiale de Soare, ce va avea loc in aceasta perioada.

Pentru prima data, publicul va putea observa Soarele cu o luneta, ce are diametrul obiectivului de 100 mm si este dotata cu o prisma Herschel. Astfel va fi permisa observarea Soarelui in conditii de maxima securitate.

Momentele de contact sunt:

Bucuresti: 12h 19m 38s (primul contact), 13h 07m 08s (maximul eclipsei) si 13h 54m 03s (ultimul contact).
Galati: 12h 17m 10s (primul contact), 13h 09m 18s (maximul eclipsei) si 14h 00m 34s (ultimul contact).

1 august 2008
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.