Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / 5,5 milioane de lei alocati de Guvern, pentru zonele sinistrate

5,5 milioane de lei alocati de Guvern, pentru zonele sinistrate

Guvernul a alocat, in sedinta de joi, 5,5 milioane de lei pentru actiunile de inlaturare a efectelor inundatiilor din nordul tarii, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, relateaza Agerpres.

Potrivit acestuia, ajutoarele vor fi distribuite judetelor Suceava, Bacau, Neamt, Iasi, Botosani si Maramures. Banii, care provin din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, vor fi repartizati consiliilor judetene respective, pentru interventie rapida, potrivit primului-ministru.

Sume alocate pe judete

Pentru judetul Bacau -595.500 de lei.
Pentru judetul Botosani - 39.500 de lei.
Pentru judetul Iasi - 192.000 de lei.
Pentru judetul Neamt - 265.000 de lei.

Banii trebuie sa fie utilizati pentru refacerea infrastructurii din zonele sinistrate

Seful Executivului a explicat ca vineri, de la ora 9,00, la sediul prefecturilor judetelor Maramures, Suceava, Neamt, Iasi, Botosani, Bacau vor avea loc sedinte ale comitetelor de evaluare a pagubelor produse de inundatii, formularele de evaluare fiind deja distribuite la nivelul institutiilor respective, conform ordinului comun al ministrului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice si ministrului Internelor si Reformei Administrative.

Numarul inspectorilor care vor efectua anchetele sociale privind distribuirea de ajutoare pentru sinistrati va fi suplimentat, ca urmare a aprobarii unui ordin comun al ministrului Muncii si al ministrului Internelor.

Cele doua ministere au initiat si acte de identificare a nevoilor sociale ale persoanelor afectate de inundatii, punându-se, totodata, la dispozitia sinistratilor spatii de cazare care vor putea fi folosite pâna la reintoarcerea la locuinte, a afirmat primul-ministru. El a subliniat ca autoritatile au obligatia sa puna la dispozitie astfel de spatii, chiar daca unii dintre sinistrati refuza sa le foloseasca.

Ajutoare de stricta necesitate in valoare de 1,092 milioane de lei

Guvernul va oferi sinistratilor ajutoare de stricta necesitate in valoare de 1,092 milioane de lei.

Executivul a dispus si distribuirea a 100 de module, pentru cazarea familiilor ale caror case au fost inundate sau distruse, si acordarea de materiale de constructii pentru sinistrati, acestea urmând sa fie achizitionate de Agentia Nationala pentru Locuinte, prin Bursa Româna de Marfuri. Distribuirea materialelor va fi asigurata de primarii.

Bilantul inundatiilor

Potrivit premierului Tariceanu, bilantul inundatiilor din nordul Romaniei a ajuns la peste 2.700 de persoane afectate din 156 de localitati, 375 de case distruse, iar circa 9.500 inundate.

De asemenea, 27 de localitati au reteaua electrica afectata de inundatii, existând un plan de actiune a operatorilor regionali, de remediere a retelelor electrice. Potrivit sefului Guvernului, 40.000 de hectare de teren agricol au fost inundate, fara ca totusi acest lucru sa afecteze agricultura, in ansamblu.

"Având in vedere ca avem sase milioane de hectare de teren agricol, este un procent nesemnificativ din punct de vedere al agriculturii", a adaugat primul-ministru.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a pus la dispozitie 11 pompe pentru degajarea unor amenajari hidrotehnice si, in colaborare cu patronatele si sindicatele din domeniul agroalimentar, a initiat o actiune de colectare de produse agricole si agroalimentare, a anuntat seful Executivului.

El a mentionat ca Ministerul Educatiei va pune la dispozitie 130 de locuri de cazare in tabere scolare pentru copiii familiilor afectate.

Peste 21.000 de persoane ar putea primi ajutoare de urgenta, in urma inundatiilor

Numarul persoanelor care ar putea primi ajutoare financiare de urgenta ca urmare a inundatiilor din luna iulie ar putea fi de 21.000-22.000, a declarat, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, dupa sedinta de Guvern care a avut ca principal subiect inlaturarea efectelor produse de inundatiile din ultimele zile.

El a precizat ca numarul exact al acestor persoane va fi stabilit in urma evaluarilor, dar a atras atentia asupra faptului ca in România, intr-un interval de doar patru ani, a crescut de 11 ori numarul persoanelor care beneficiaza de ajutoare de urgenta, ca urmare a intensificarii fenomenelor meteo extreme.

12.000.000 lei pentru ajutoare alocate de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse

Pacuraru a atras atentia asupra faptului ca in momentul de fata se pune accent pe desfasurarea cu operativitate a anchetelor de catre asistentii sociali si ca, tinând cont de volumul foarte mare de munca, a fost solicitat ajutorul personalului specializat din judetele care nu au fost afectate de inundatii. El a mentionat ca in prezent, echipele de asistenti sociali se afla pe teren, dar ca rezultatele muncii lor depind si de evaluarea gradului de deteriorare a locuintelor.

Ministrul Muncii a insistat asupra faptului ca ajutoarele sociale acordate de Ministerul Muncii sunt destinate nevoilor familiale urgente, pe termen scurt (pentru achizitionarea de alimente,  imbracaminte sau medicamente), si nu au caracterul unor fonduri pentru lucrari de constructie, reparatie sau reconstructie a locuintei, asa cum s-a interpretat eronat in unele publicatii.

"Schema de ajutor de urgenta consta in 300 de lei pentru persoana singura sau familia care a fost afectata de inundatii, 800 de lei pentru persoanele si familiile ale caror locuinte au fost distruse in totalitate, 500 lei pentru persoanele si familiile ale caror locuinte au fost distruse in proportie de 50% sau 300 lei cei ale caror case au fost afectate mai putin de 50%'" a precizat Pacuraru.

Guvernul aloca aproximativ 40.000 de lei pentru refacerea unei locuinte distruse de inundatii

Valoarea materialelor de constructie care vor fi acordate de Guvern pentru refacerea unei locuinte distruse de inundatii este de aproximativ 40.000 de lei, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lazlo Borbely. El a precizat ca, potrivit ultimelor estimari, trebuie refacute 500 de locuinte, transmite NewsIn.

Ministrul a precizat ca, potrivit estimarilor din acest moment, exista 375 de locuinte distruse si 130 pe cale sa se prabuseasca. Astfel, Guvernul a alocat bani pentru a pune la dispozitie materiale de constructie pentru 500 de case, cu o valoare totala de 21 milioane lei noi.

Guvernul va aloca sumele necesare pentru achizitionarea materialelor de constructie necesare reconstructiei caselor distruse si refacerii celor avariate dupa finalizarea evaluarii pagubelor. Premierul Tariceanu a anuntat, in aceeasi zi, ca materialele de constructie vor fi achizitionate de ANL, prin Bursa de Marfuri.

Persoanele ale caror locuinte vor fi reconstruite nu vor putea instraina imobilele timp de cinci ani si vor fi obligate sa le asigure pentru aceeasi perioada.

1 august 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.