Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 27 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Ajutoare din afara pentru sinistrati

Ajutoare din afara pentru sinistrati

Secretarul de stat din MIRA, Victor Paul Dobre, a declarat astazi ca mai multe state europene vor sprijini Romania pentru inlaturarea efectelor inundatiilor, intr-o prima faza Cehia urmand sa trimita sase generatoare in zona afectata de inundatii din judetul Suceava.

"Vom primi sase generatoare din parte Cehiei, dar si alte state europene ne vor ajuta, in baza acordului european de ajutorare in caz de pericol. Probabil ca cele sase generatoare vor ajunge la Suceava", a anuntat Victor Paul Dobre.

De asemenea, Dobre a precizat ca autoritatile vor organiza la Iasi un centru de primire al acestor ajutoare europene.

Secretarul de stat din MIRA, Victor Paul Dobre, a mai spus ca, in prezent, in zonele afectate de inundatii sunt mobilizati in jur de 2000 de oameni, care actioneaza pentru ajutoarea populatiei, dar ca aceste efectivele ar putea fi suplimentate la solicitarea prefectilor.

Anchete sociale in zonele afectate de inundatii

Ministrul Internelor, Cristian David, a anuntat, astazi, ca in zonele afectate de inundatii vor fi demarate anchete sociale pentru identificarea oamenilor care trebuie sa fie ajutati si despagubiti, dar si pentru a sti cate containere sa fie puse la dispozitia celora care au ramas fara case.

"Vor fi demarate o serie de anchete sociale, care au ca obiective pe de o parte identificarea populatiei care are nevoie de ajutor si care trebuie sa fie despagubita si, pe de alta parte, identificarea oamenilor care au avut locuintele afectate in proportie majora si care vor putea locui provizoriu in niste containere puse la dispozitie de autoritati. Oamenii care au casele distruse pot opta sa locuiasca in aceste tabere provizorii, organizate din containere, care vor oferi conditii de cazare decente, sau vor putea sa mearga la rude", a declarat Cristian David, la finalul unei videoconferinte cu prefectii.

De asemenea, David a anuntat un set de masuri de urgenta pe care autoritatile le vor lua in perioada imediat urmatoare pentru asistarea populatiei si pentru revenirea la normal. In acest sens, dispozitivele de interventie mobilizate in zonele inundate, impreuna cu efectivele de voluntari de la nivelul fiecarei comune, vor actiona pentru evacuarea apei din case si curti si pentru inlaturarea namolului, astfel incat oamenii sa se poata intoarce cat mai repede la casele lor.

In Botosani a inceput vaccinarea

Directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Botosani, Gabriel Oprisanu, a anuntat, astazi, ca la ora actuala este in plina desfasurare campania de vaccinari, pana acum fiind vaccinate peste 1.000 de persoane din zonele inundate, transmite NewsIn.

"Deja au fost vaccinate aproximativ 1.000 de persoane, incepind din zona Mihaileni, Candesti, Baranca si Radauti Prut. Avem stocurile necesare de substante dezinfectante pentru dezinfectia si curatarea a 2.000 de fantani.", a precizat Oprisanu, specificand ca au sosit totodata dozele suplimentare de vaccin antitetanic pentru vaccinarea oamenilor impotriva hepatitei de tip A si a febrei tifoide.

Radauti Prut va fi reconstruit pe alt amplasament

Subprefectul judetului Botosani, Mihai Elvadeanu, a declarat, ca satul Radauti Prut va fi reconstruit in alt amplasament, pentru a nu mai fi pericol de inundatie, transmite NewsIn.

"Il vom reconstrui in alt amplasament. Nu poti construi intr-o zona unde nu poti sta linistit. Astfel de inundatii se petrec poate o data la sute de ani. Aici a fost marea eroare a oamenilor batrini care spuneau: Domnule, eu cat am trait aici 60 ani, nu s-a intamplat nimic.. Dar debitele astea istorice, cum in '69, nu mai sunt valabile in momentul de fata, nu doar Romania, ci si in lume", a precizat subprefectul Elvadeanu.

Deocamdata, sinistratii de la Radauti Prut stau intr-o tabara, in corturi. Modulele nu au sosit. Au fost comandate, dar dureaza sa fie adunate fiindca nu se afla la Rezervele Statului.

Maramures: Fonduri pentru localitatile afectate de inundatii

Primaria municipiului Baia Mare va aloca, din bugetul local, suma de 400.000 de lei pentru a veni in sprijinul localitatilor afectate de inundatii din judetul Maramures.

Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a precizat, astazi, ca alocarea sumei de 400.000 de lei va fi discutata in prima sedinta a Consiliului local, iar banii vor fi trinisi catre 11 localitati care au avut de suferit in urma inundatiilor.

Primarul Anghel a spus ca mizeaza pe intelegerea consilierilor locali in atribuirea sumei de bani si a adaugat ca este nevoie de solidaritate pentru repara cat mai repede pagubele provocate de inundatii.

31 iulie 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.