Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 7 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Sinistratii isi cara mancarea cu mocanita

Sinistratii isi cara mancarea cu mocanita

Linia de tren, dar si majoritatea podurilor si podetelor care faceau legatura dintre Viseu de Sus cu casele de pe Valea Vaserului au fost luate de ape. Zeci de familii au ramas izolate, astfel ca oamenii isi cara cele necesare in brate.

Localnicii mai folosesc trenul care transporta busteni, dar numai pana la locul unde linia a fost rupta. De acolo pornesc pe jos. „Nu putem sa ramanem fara mancare. Cand era trenul, in zece minute ajungeam, acum facem ore intregi. Numa’ sa ne tina Dumnezeu", a spus Rodica Rosniuc, localnic.

Autoritatile sunt pesimiste. Valea Vaserului va fi cel mai probabil inchisa pana in 2009, iar in Viseu de Sus reconstructia locuintelor, dar si a infrastructurii va dura luni bune.

Granita Stanca-Costesti, inchisa pana maine

Punctul de trecere a frontierei Stanca-Costesti va fi inchis pana maine, la ora 14. Debitul de deversare a apelor din acumularea Stanca-Costesti a scazut ieri dupa-amiaza de la 850 la 650 de metri cubi pe secunda.

Expertii hidrologi avertizeaza ca apele deja deversate din acumulare ar putea sa inunde astazi mai multe localitati. Cea mai expusa este comuna Trifesti din judetul Iasi, unde s-au dispus deja masuri de evacuare a locuitorilor.

in celelate regiuni inun­date din Moldova, apele s-au retras din aproape toate localitatile din judetele Neamt, Suceava si Bacau. Oamenii se intorc la casele lor pentru a-si evalua pagubele si pentru a scoate malul lasat de viituri. Doar localnicii din satul iesean Rachiteni nu au voie sa se intoarca acasa, trei sferturi din localitate fiind inca sub ape.

De la munca din Italia, in mal

Alertati de situatia dezastruoasa aparuta in urma inundatiilor, multi dintre romanii care muncesc in strainatate, originari din judetele afectate de inundatii, se grabesc sa ajunga acasa la parinti si la rude ca sa le dea o mana de ajutor.

„Soacra mea este din Saucesti, judetul Bacau. Ea a scapat de inundatii, dar multe rude sunt afectate. Speram sa putem sa le dam o mana de ajutor", a spus unul dintre cei care a trecut marti noapte prin vama Nadlac. Carmen Rus, din localitatea Remeti, se intoarce acasa cu inima stransa pentru ca nu stie ce a ramas in urma inundatiilor: „Am venit cu bani sa mergem la mare sa ne simtim bine cateva saptamani. Dar se pare ca va trebui sa ramanem acasa sa reparam ce-au stricat inundatiile".

Codul rosu instituit ieri de hidrologi pe raul Prut a fost ridicat partial, in sensul ca sectorul cuprins intre Radauti Prut si acumularea de la Stanca Costesti, initial aflat sub incidenta codului rosu, a primit miercuri dupa-amiaza cod portocaliu.

Donatii pentru cei afectati de inundatii

Secretariatul General al Guvernului a deschis trei conturi la BCR sector 1, in care cei interesati pot dona sume de bani pentru cei afectati de inundatiile din judetele Bacau, Botosani, Iasi, Maramures, Neamt si Suceava.
(Au mai contribuit Paula Bulzan, Mihaela Iacob, Gabi Mihai, Sandrinio Neagu)

Conturile deschise de Guvern

RO20RNCB 0072049685380022 ROL, RO90RNCB 0072049685380023 EUR si RO63RNCB 0072049685380024 USD.

31 iulie 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.