Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 13 iunie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Autoritatile din judetul Botosani raman in alerta

Autoritatile din judetul Botosani raman in alerta

Autoritatile din judetul Botosani raman in alerta in aceasta noapte, iar daca, in cursul noptii, vor creste debitele Prutului, miercuri dimineata persoanele evacuate din localitati situate in aval de Stanca-Costesti vor fi mutate in amonte, in zona localitatii Manoleasa, relateaza Mediafax.

Subprefectul judetului Botosani, Mihai Elvadeanu, a declarat pentru ca persoanele evacuate din localitatile aflate in aval de Barajul de acumulare de la Stanca - Costesti vor innopta o parte la rude, in alte localitati, iar cealalta parte in scoli si gradinite, situate in locurile inalte ale localitatilor.

De asemenea, Mihai Elvadeanu a precizat ca si animalele au fost duse in locuri inalte, ferite de eventualele inundatii.

Subprefectul judetului Botosani a mentionat ca, in functie de cotele Prutului din aceasta noapte, in cursul diminetii se va decide daca se impune ca persoanele evacuate sa fie mutate in zona localitatii Manoleasa, situata in amonte de iesirea Prutului din lacul de acumulare de la Stanca - Costesti.

Zona Radauti - Prut este singura unde nivelul apei scade

Mihai Elvadeanu a explicat ca zona Radauti - Prut este singura unde nivelul apei scade, in toate celelalte localitati acesta fiind in crestere, urmare a deversarii controlate din lacul de acumulare de la Stanca - Costesti.

Autoritatile romane si moldovene au decis ca barajul de la Stanca Costesti sa fie golit cu un debit de 850 de metri cubi pe secunda, situatie in care pericolul de inundatii nu vizeaza decat cu certitudine decat trei incinte agricole inundabile din aval, locuite, care au fost deja evacuate.

Autoritatile din judetul Botosani au evacuat populatia din mai multe localitati situate in aval de Stanca-Costesti si au luat masuri pentru prevenirea unor incidente care pot aparea in timpul golirii unei parti din lacul de acumulare, in care volumul de apa a atins nivelul maxim.

Potrivit autoritatilor locale, au fost evacuate persoane si animale din orasul stefanesti si din localitatile Romanesti, Bobulesti, Santa Mare, situate in apropierea barajului Stanca - Costesti, de pe raul Prut.

In aval de Stanca-Costesti au fost luate masuri preventive pentru inundatii

Prim adjunctul Inspectorului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Botosani, colonelul Petru Juglan, a declarat ca in zonele situate in aval de Stanca-Costesti au fost luate masuri preventive pentru inundatii, in localitati precum Manoleasa, Ripiceni si Mihalaseni si Baseu fiind infiintate comitete locale pentru situatii de urgenta.

De asemenea, populatia a fost pregatita pentru eventualele efecte produse de inundatii.

In amonte de baraj, apa este in scadere incepand de luni noapte, insa autoritatile au decis golirea unei parti din lacul de acumulare, cota acestuia situandu-se peste nivelul maxim de retentie.

Potrivit secretarului de stat in MIRA, Victor Dobre, in total, au fost evacuate o mie de persoane, din amonte si din aval de Barajul de acumulare de la Stanca Costesti.

30 iulie 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.