Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / "Daca barajul de la Stanca Costesti va fi golit cu 1.000 mc/s, situatia se schimba in rau"

"Daca barajul de la Stanca Costesti va fi golit cu 1.000 mc/s, situatia se schimba in rau"

Subprefectul judetului Iasi, Vasile Etcu, a declarat, marti seara, ca, deocamdata, nu se cunoaste exact ora la care viitura de pe Prut ar putea afecta localitatile din judetul Iasi care au fost evacuate in ultimele ore, insa autoritatile sunt in continuare in alerta, informeaza Mediafax.

"E greu de spus ce se va intampla in orele urmatoare. Stim doar ca Prutul creste la intrarea in tara, la Oroftiana, in judetul Botosani, ceea ce nu este o veste deloc buna, avand in vedere ca barajul de la Stanca Costesti este deja plin", a spus Etcu.

El a adaugat ca exista in continuare o legatura permanenta intre autoritatile din Romania si cele din Republica Moldova si ca nu este exclus ca debitul cu care este golit barajul de la Stanca Costesti sa creasca de la 850 de metri cubi pe secunda la 1.000 de metri cubi pe secunda.

"Daca se ajunge la 1.000 de metri cubi pe secunda, situatia se schimba in rau, iar riscul inundatiilor creste", a declarat subprefectul Etcu.

El a adaugat ca, potrivit specialistilor, la un debit de 1.000 metri cubi pe secunda, viitura de pe Prut ar putea ajunge in dreptul localitatilor evacuate intr-un interval cuprins intre 20 si 30 de ore.

"Totul depinde de viteza viiturii, e greu de estimat durata la care apele ajung inspre localitatile din judetul Iasi. Speram totusi ca nu vor fi probleme", a adaugat subprefectul judetului Iasi.

Autoritatile romane si moldovene au decis ca barajul de la Stanca Costesti sa fie golit cu un debit de 850 de metri cubi pe secunda, situatie in care pericolul de inundatii nu vizeaza cu certitudine decat trei incinte agricole inundabile din aval, locuite, care au fost deja evacuate.

"Am stabilit de comun acord cu partea moldoveneasca sa golim barajul cu 850 de metri cubi pe secunda si, in urmatoarele ore, sa verificam tendinta apei din baraj. in functie de datele pe care le vom avea, exista posibilitatea sa modificam aceasta valoare", a declarat ministrul Mediului, Korodi Attila.

Korodi a afirmat ca, in aceste conditii, echipele de interventie lucreaza la suprainaltarea unor diguri de protectie ale unor localitati din aval de baraj, pentru a evita ca aceasta deversare controlata sa produca si ea, la randul ei, pagube.

30 iulie 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.