Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 26 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Traian Basescu face apel la solidaritate cu cei afectati de inundatii

Traian Basescu face apel la solidaritate cu cei afectati de inundatii

Intr-o declaratie de presa desfasurata la Palatul Cotroceni, in aceasta seara, presedintele Traian Basescu a facut un apel catre toate autoritatile statului român pentru a discuta cu oamenii din nordul tarii afectati de inundatii, relateza Agerpres.

"Cred ca toate autoritatile, toti oamenii care pot face acest lucru trebuie sa vorbeasca cu cei aflati in dificultate. Au nevoie de incurajare. Nivelul ridicat al distrugerilor este o realitate pe care nu o putem omite. (...) Avem nevoie de solidaritate", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a declarat, ca autoritatile locale din zonele afectate de inundatiile din nordul Moldovei trebuie sa isi cheme urgent salariatii din concediu.

"Am vazut foarte multi oameni disperati, dar si administratii locale descompletate de perioada de vacanta. Nu putem condamna pe nimeni, dar cred ca toate administratiile locale trebuie sa isi cheme urgent salariatii din concediu. (...) Problemele sunt extrem de dificile. Administratiile locale descompletate nu vor putea face fata urmarilor inundatiilor. Este extrem de necesara revenirea administratiei locale si a structurilor descentralizate la potential maxim de functionare", a spus Traian Basescu, dupa ce in ultimele zile a vizitat mai multe zone calamitate din Moldova.

"O prima imagine legata de judetele Suceava, Maramures, dar si cele din zona centrala a Moldovei, pe care le-am vazut, este o afectare extrem de puternica a infrastructurilor. (...) Exista un numar foarte mare de gospodarii afectate. (...) Problema cea mai importanta este scoaterea din izolare a acestor localitati. (...) Efectul acestor inundatii in Moldova va fi extrem de sever", a subliniat presedintele. 

Basescu a vorbit despre un posibil dezastru ecologic in Maramures, la iazurile Colbu I si II

Presedintele Traian Basescu a cerut interventia de urgenta pentru a fi astupata o bresa si a fi consolidat un dig de aparare in Maramures, la iazurile de decantare Colbu I si II, transmite Mediafax.

"Am vazut in Maramures (...) doua lacuri de decantare: Colbu I si Colbu II. Colbu II s-a rupt si toata apa din el, cu metale grele si cianuri, a fost deversata in Colbu I. (...) S-a creat o bresa prin care apa nefiltrata de aici curge, devenind un real pericol pentru intreaga zona", a spus presedintele Traian Basescu, apreciind ca, daca in zona va continua sa ploua si daca digul de aparare al iazului s-ar rupe, scurgerea acelor ape reziduale "ar insemna un adevarat dezastru ecologic".

Presedintele Basescu a vorbit si despre faptul ca, in zona celor doua iazuri, cu ocazia inspectiei pe care a facut-o duminica, s-a intâlnit cu "o doamna secretar de stat din Ministerul Mediului".

Seful statului a sustinut ca "a existat o oarecare suparare" pentru faptul ca s-a discutat despre riscul de poluare din zona, fara insa a preciza cine anume a fost deranjat de aducerea in prim-plan a subiectului si fara a aduce vreun repros explicit cuiva.

"Iata ca acum vorbeste chiar presedintele României despre aceasta problema", a spus Basescu.

Potrivit unui comunicat de duminica al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, secretarul de stat pentru Ape, Lucia Ana Varga, a fost trimis in teritoriu la Maramures, pentru a gestiona problemele cauzate de inundatii in acea zona. Documentul preciza ca Varga se ocupa de situatia creata in zona iazurilor de decantare Colbu I si Colbu II.

29 iulie 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.