Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Romania cere oficial Ucrainei sa permita accesul unor hidrologi pe Prut si Siret

Romania cere oficial Ucrainei sa permita accesul unor hidrologi pe Prut si Siret

Romania cere oficial Ucrainei, prin Ministerul Afacerilor Externe, sa permita accesul unor experti hidrologi romani pe sectiunile ucrainene ale Siretului si Prutului, pentru a observa si a evalua starea exacta a debitelor acestora si pentru a putea contracara mai bine efectele inundatiilor, relateaza Mediafax.

Surse guvernamentale au declarat ca diplomatii romani vor inainta, in aceasta seara, o cerere oficiala in acest sens, din partea Romaniei catre autoritatile ucrainene.

"Avem comunicare cu ucrainenii doar pe debitele de pe granita. O sa cerem sa ni se permita sa inceapa o inspectie pe cursurile apelor care vin din nord, pentru a avea o imagine cat mai completa asupra situatiei reale si pentru a sti la ce sa ne asteptam", au declarat sursele citate de Mediafax.

"Comunicarea cu ucrainenii este foarte saraca. Nu avem informatii suficiente si la timp din Ucraina, pentru a sti ce putem si ce trebuie sa facem noi, aici", a declarat astazi, ministrul Cristian David, aflat la Radauti-Prut, din judetul Botosani, localitate distrusa in mare masura de apele revarsate ale Prutului.

Ministrul roman al afacerilor externe a avut o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, luni, printr-un comunicat, ca ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu a avut, in cursul dupa-amiezii, o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Kulyk.

"In cadrul intrevederii, la care a fost prezent si Gheorghe Stoica, secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, s-a discutat despre importanta unei cooperari cat mai eficiente intre autoritatile de resort romane si ucrainene pentru gestionarea efectelor recentelor inundatii din zona de frontiera dintre cele doua tari. Partea romana a propus partii ucrainene realizarea unei evaluari comune de catre specialistii romani si ucraineni a situatiei, a posibilelor evolutii hidro-meteorologice si a masurilor care pot fi luate in continuare. in acest cadru, partea romana a aratat ca o echipa de experti hidrologi este gata sa se deplaseze in Ucraina, in zonele afectate si a solicitat acceptul partii ucrainene in acest sens", se arata in comunicat.

Stare de urgenta in Ucraina

Pe de alta parte, Ucraina se confrunta cu grave inundatii, iar 22 de persoane si-au pierdut viata. Presedintele Viktor Iuscenko a propus astazi, ca sa fie declarata situatie de urgenta pentru o perioada de trei luni, in regiunile din vestul Ucrainei, afectate de inundatii din ultimele zile, transmite agentia de presa Unian, citata de Agerpres.

Seful statului ucrainean a facut aceasta propunere in cadrul sedintei Consiliului de securitate nationala si de aparare consacrata consecintelor inundatiilor din ultima perioada.

Ploile torentiale din vestului Ucrainei, in perioada 23 iulie-27 iulie, au provocat moartea a 22 de persoane, intre care 6 copii. Peste 41.000 de case si 680 de kilometri de drumuri se afla sub ape, 34.000 de hectare de culturi agricole au fost distruse, 360 de poduri si 561 de podete au fost avariate. Au fost evacuate pana in prezent circa 15.000 de persoane, Ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta anuntand luni ca locuitorii mai multor sate de pe Nistru urmeaza sa-si paraseasca casele aflate in pericol de prabusire.

29 iulie 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.