Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prutul a atins cote alarmante, in Botosani

Prutul a atins cote alarmante, in Botosani

Debitul Prutului a depasit 6000 de m.c pe secunda.

Alerta maxima in nordul tarii unde Prutul a crescut cu 11cm in mai putin de 2 ore. 5 localitati in aval de Radauti Prut, comuna complet inundata, sunt in pericol.

Autoritatile au interzis sinistratilor sa mearga macar si cu barcile pompierilor sa isi mai salveze cate ceva din gospodarie.

"Nu ii putem lasa sa mearga la casele lor. Oricand poate veni o viitura si poate avea loc o tragedie", a declarat subprefectul de Botosani, David salgau".

Comitetul judetean pentru situatii de urgenta nu a primit nici o avetizare din partea autoritatilor ucrainiene.

Primele ajutoare de la rezervele statului au ajuns in tabara improvizata la 2 km de Radauti Prut. 25 de mii de conserve, 10 tone de baxuri de apa, 12 tone de zahar, ulei si malai sunt distribuite la aceasta ora celor 700 de sinistrati. 50 de module sunt asteptate sa ajunga in zona. Casele vor fi prevazute cu toalete ecologice si aer conditionat pentru ca meteorologii anunta canicula dupa potop.

Mii de persoane au putea fi evacuate

Mii de persoane din nordul judetului Botosani ar putea fi evacuate in cursul acestei zile. Raul Prut a atins cel mai mare debit din ultimii 20 de ani si ameninta sa rupa barajul de acumulare Stinca-Costesti.

O celula de criza infiintata la prefectura Botosani ia in calcul deversarea controlata a apelor din acumulare. Masura va fi aplicata daca si autoritatile moldovenesti vor fi de acord cu acest lucru, pentru ca apele deversate vor inunda malul drept si sting al Prutului.

La aceasta ora se poarta negocieri cu reprezentantii basarabeni. Daca se va decide deschiderea barajului de la Stinca Costesti toate localitatile in aval de Stinca din comuna Radauti Prut deja complet inundata pina in localitatea Santa Mare vor fi evacuate.

"Vor fi mutate persoanele si animalele de pe malul raului din zonele inundabile daca moldovenii vor fi de acord cu deversarea iar debitul Prutului va creste in urmatoarele ore" au declarat oficiali din cadrul Prefecturii Botosani.

28 iulie 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.