Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 9 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Diguri mobile si saci de nisip pentru apararea Pascaniului de viitura

Diguri mobile si saci de nisip pentru apararea Pascaniului de viitura

Echipele Administratiei Nationale "Apele Române" au montat, astazi, diguri gonflabile si peste 15.000 de saci de nisip in zona Lunca Pascani, pe o lungime de un kilometru, in incercarea a apara orasul Pascani de amenintarea Siretului, transmite NewsIn.

Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Apelor Prut (DAP), autoritatile au intervenit si in nordul orasului cu 17.000 de saci de nisip pentru a suprainalta si consolida digul existent in zona Rachiteni.

"In data de 25 iulie 2008, pe râul Suceava la Itcani, ora 16.00 a fost inregistrat debitul maxim de 1640 mc/s. Este vorba despre un debit istoric care se inregistreaza odata la 130 de ani, in conditiile in care debitul normal al râului Suceava pentru aceasta luna este de circa 20 mc/s. in prezent, viitura s-a propagat pe râul Siret, la Lespezi atingând noaptea trecuta, la ora 2.00 debitul de 1561 mc/s cu un nivel de 663 cm, cu 63 cm peste cota de pericol", se mai spune in comunicatul de presa.

Conform aceleasi surse, in prezent unda se propaga pe sectorul Pascani si comuna ieseana Stolnicesti. De asemenea, potrivit prognozei hidrologilor, Siretul va depasi din nou cota de pericol, de data aceasta cu 130 cm in zona orasului Roman si a localitatii Nicolae Balcescu, debitul maxim de 1.400 mc/s urmând a fi inregistrat in noaptea de sâmbata spre duminica, intre orele 2.00 si 3.00.

Putna este complet izolata din cauza ploilor

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat ca ploaia torentiala a provocat inundatii in o serie de comune, unde sute de case si gospodarii au fost inundate, iar localitatea Putna este complet izolata, transmite NewsIn.

"Afluentii Siretului din Ucraina au facut prapad. Localitatea Putna este complet izolata si am cerut un elicopter pentru salvarea un copil si a unui batrân, complet izolati de ape. Probleme sunt in foarte multe comune cât si in municipiul Radauti. E o situatie fara precedent", a declarat, contactat telefonic, seful CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Localitatile afectate sunt Fradautii Noi, Straja, Putna, Calanesti, Vicovul de Sus si Vicovul de Jos, Horodnicul de Sus, Voitinel, Marginea si Sucevita, unde sute de case si gospodarii au fost inundate, in conditiile in care, in unele zone, apa ajunge si la doi metri pe drumuri, potrivit afirmatiilor lui Flutur si ale subprefectului judetului Suceava, Orest Onofrei.

In zonele afectate au fost mobilizate forte impresionate, de la pompieri si jandarmi pâna la voluntari care ajuta la evacuarea apei din casele oamenilor si la salvarea animalelor.

Directia Apelor Prut: Nu exista risc de inundatii pe Prut in Iasi, Vaslui si Galati 

Purtatorul de cuvânt al Directiei Apelor Prut, Dan Buruiana, a declarat, astazi, corespondentului Mediafax ca, in pofida cresterii debitului râului Prut, nu exista risc de inundatii in judetele Iasi, Suceava si Galati, judete pe care acest râu le strabate. 

El a spus ca singurele probleme au aparut in judetul Botosani, in localitatea Baranca, unde zeci de gospodarii au fost inundate. 

"Debitul Prutului a crescut si in urma precipitatiilor abundente din ultimele ore inregistrate in Ucraina. Astfel, râul intra umflat in tara. Avem barajul de la Stânca Costesti, unde se fac pregoliri controlate, aici apa fiind evacuata cu un debit de aproximativ 198 metri pe secunda", a precizat Dan Buruiana. 

El a mai afirmat ca nu exista pericolul unor inundatii pe Prut in judetele Iasi, Vaslui si Galati, adaugând ca specialistii DAP monitorizeaza permanent situatia.

26 iulie 2008, Sursa: Adevarul
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.