
Incalzirea globala are efecte in Romania
Incalzirea globala are efecte in Romania
In ultimii zece ani s-a constat o crestere considerabila a nivelului marilor si oceanelor, cauzata de topirea ghetarilor. Specialistii sustin ca topirea ghetarilor va continua daca procesul de incalzire globala nu este ameliorat.
ONU a realizat o harta a riscului, cuprinzand statele calamitate ale lumii. Printre acestea se afla si Romania. Astfel, daca incalzirea globala va continua nivelul Marii Negre va inregistra o crestere intre 3 si 5 metri. Aceasta inseamna ca Delta Dunarii ar putea fi inundata integral. Malurile vor fi afectate indeosebi cele indiguite, iar printre zonele afectate se regasesc: Tulcea, Galati si Braila. Exista posibilitatea ca orasele sa fie inundate partial. Zona de sud din lunca Prutului si Siretului, Insula Mare a Brailei si zona intre Sulina si Vama Veche ar putea fi calamitate.
Insa, potrivit specialistilor acest fapt s-ar putea resimti dupa anul 2100, prognozele indicand o crestere cu maximum trei metri a oceanului planetar pentru urmatorii 100 de ani.
Autoritatile romane sustin ca se desfasoara programe specifice pentru litoral. Mai mult a fost demarat proiectul "Coridorului Verde al Dunarii" din anul 2000, care are ca obiectiv demolarea digurilor.
Raportat la lumea intreaga,daca se intampla ca nivelul oceanului planetar sa creaca cu cinci metri, peste 245 de milioane de oameni ar trebui sa-si schimbe domiciliul, iar circa 750.000 de kilometri patrati ar fi inundati.
Sursa: Jurnalul National, 31 august 2007
