Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 18 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Clima din Romania are tendinta sa devina mediteraneeana

Clima din Romania are tendinta sa devina mediteraneeana

Clima din Romania are tendinta sa devina mediteraneeana

Veri fierbinti si secetoase si ierni calde, cu zapada in cantitati din ce in ce mai mici prevestesc specialistii pentru Romania. Se pare ca tendinta de marire a frecventei perioadelor de canicula pe perioada verii este prezenta in toata lumea. Acest fapt se datoreaza incalzirii globale. Daca dupa anul 1985 au fost doar  22 de cazuri cu maxime de 40 de grade Celsius, incepand sin anii 2000 au fost intrecute toate recordurile privind temperaturile ridicate.

Verile vor fi predominant caniculare, iar zilele racoroase vor fi mai putine, estimeaza pentru Evenimentul Zilei, Aristita Busuioc, seful Sectiei de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Clima din Romania va deveni similara cu cea din sudul Europei, respectiv mai calda si secetoasa vara si iarna. Verile vor fi de lunga durata, iar iernile mai calde. Primavara si toamna vor exista in continuare, insa se vor manifesta altfel. De asemenea, se prognozeaza ca sudul tarii este in pericol de desertificare in circa 150 de ani.

Cu toate acestea, incalzirea globala nu este cauza singulara pentru schimbarle climatice. Astfel, poluarea, transportul rutier, taierea padurilor sunt factori care concura serios la destabilizarea vremii. Lipsa padurilor inseamna absorbirea unei cantitati considerabil mai mici de dioxidul de carbon. Mai mult, se pare ca dioxidul de carbon rezista mult timp in aer decat totalitatea celaltelor gaze rezultate din poluare. Ceea ce inseamna ca daca ar fi eliminate sursele  dioxid de carbon sau celalalate gaze poluante tot nu ar fi inlaturat efectul nefast asupra climei. Aristita Busuioc ne sfatuieste sa ne adaptam la noile conditii climatice in conditiile in care tendinta de incalzire este o realitate concreta. Astfel, gunoiul ar trebui reciclat, sa impiedicam taierea padurilor si sa se planteze cat mai multi copaci.

Sursa: Evenimentul Zilei, 23 iulie 2007

23 iulie 2007
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.