Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 14 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / O noua provocare meteorologica: furtunile din senin

O noua provocare meteorologica: furtunile din senin

O noua provocare meteorologica: furtunile din senin

Acesta este fenomenul care s-a manifestat in tara nostra in ultimele doua zile. Dupa o perioada de vreme caniculara, fara vant, furtunile au venit pe neanuntate si au provocat pagube importante.

Furtunile din senin sunt fenomenul care va caracteriza aceasta vara, considera Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Furtunile se formeaza in momentul in care o masa de aer rece este pozitionata intr-o locatie unde aerul de la nivelul solului este supraincalzit. De obicei, aceste fenomene se inregistreaza vara, la finele zilelor caracterizate de vreme caniculara, cand temperatura aerului la sol este cuprinsa intre 35-45 de grade Celsius. Intensitatea furtunii depinde de diferentele de temperatura dintre masele de aer, care se intalnesc. Pe masura ce diferentele sunt mai mari, cu atat mai cresc energia furtunii si viteza de deplasare a maselor de aer. In urma acestor fenomene se pot forma ploile mai mult sau mai putin abundente sau grindina

Aceasta s-a intamplat marti seara, cand un val de aer rece din nordul Munteniei, care in drumul lui spre Bucuresti s-a izbit de o masa de aer tropical, astfel provocand furtuni, care s-au extins inspre vestul tarii. In cadrul acestor furtuni, viteza vantului a atins pana la 60 de km/h.

Vara aceasta va fi caniculara, iar furtunile din senin isi vor face simtita prezenta destul de des, insa cu toate acestea vremea va fi predominant secetoasa, concluzioneaza meteorologul de serviciu de la ANM.

Sursa: Evenimentul Zilei, 28 iunie 2007

28 iunie 2007
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.