Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 27 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Canicula in Romania

Canicula in Romania

Canicula in Romania

Meteorologii au avertizat ca astazi vor fi temperaturi de 40 de grade in sudul tarii. Pe parcursul verii se vor atinge in Campia Dunarii si 44,5 grade.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis pentru astazi o avertizare meteo "cod portocaliu" pentru judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Braila si municipiul Bucuresti, unde temperatura aerului va urca pina la 40 de grade Celsius. "Codul portocaliu" indica fenomene meteo periculoase, de intensitate mare, in cazul de fata, canicula. Avertizarea de ieri este o reactualizare a celei emise duminica, potrivit careia canicula se va mentine in Romania la inceputul acestei saptamani, temperatura aerului urmand sa atinga valori cuprinse intre 35 si 38 de grade Celsius. Starea de disconfort termic se va mentine si noaptea, iar in sud-vestul si sudul tarii temperatura aerului nu va cobori sub 20 de grade.

Potrivit estimarilor ANM, astazi, temperaturi intre 35 si 38 de grade se vor inregistra in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, in sudul Transilvaniei, in sudul si estul Moldovei. In aceleasi regiuni, indicele temperatura-umezeala va atinge si depasi pragul critic de 80.
Seceta a afectat si rezervele de apa: mii de fintini au secat, iar unele cursuri de apa au acum albiile uscate

Se anunta o vara fierbinte

De altfel, temperaturile vor fi extreme in aceasta vara - probabil peste 44,5 grade Celsius. Insa nu se poate estima cat de lungi vor fi perioadele in care se vor inregistra aceste valori, a declarat ieri directorul ANM, Ion Sandu. "Faptul ca vom avea temperaturi extreme, care pe alocuri s-ar putea sa depaseasca 44,5 grade Celsius, nu este relevant deoarece conteaza cat de lunga este perioada in care se inregistreaza aceste temperaturi. In prezent, nu se pot preciza aceste intervale, insa pot spune ca temperaturile medii din aceasta vara vor fi mai mari decat in mod obisnuit", a precizat Sandu. El a adaugat ca in acest an temperaturile vor fi mai mari decat in alti ani secetosi.

Septembrie aduce o seceta "catastrofala"

Romania va inregistra, in septembrie 2007, cea mai grava seceta existenta vreodata, in conditiile in care cantitatile de precipitatii din perioada septembrie 2006 - 31 mai 2007 au fost cele mai mici din istorie, a declarat directorul ANM. Ion Sandu a adaugat ca, potrivit prognozelor, seceta se va accentua in perioada iulie-august si "va deveni catastrofala in luna septembrie".

"In iulie si august vom avea parte de ploi de tip furtuni violente, iar precipitatiile vor fi scazute exact in zonele unde deja este seceta. In luna septembrie situatia va fi catastrofala in sud, sud-est, est si vest, fiind cea mai grava seceta existenta in Romania", a mai aratat directorul ANM.

Potrivit datelor prezentate saptamina trecuta de reprezentantii ANM, rezerva de umiditate din cea mai mare parte a teritoriului tarii - in zona de nord-vest si de centru - se situeaza la nivel moderat, in timp ce in partea de sud, sud-est si est se manifesta deja fenomenul de seceta pedologica extrema. Astfel, judetele care se confrunta cu cea mai scazuta rezerva de umiditate in sol sunt Iasi, Vaslui, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Giurgiu si Olt. Ceva mai bine stau judetele subcarpatice, intre care Neamt, Vrancea si Prahova, in vreme ce in nordul judetelor Botosani si Suceava nivelul apei din sol este satisfacator.

Sursa: Ziarul de Iasi, 26 iunie 2007

26 iunie 2007
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.