Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Unde lovesc ninsorile de sarbatori. Ce se anunta la sfarsitul anului si in ce regiuni avem ger cumplit

Unde lovesc ninsorile de sarbatori. Ce se anunta la sfarsitul anului si in ce regiuni avem ger cumplit

Doar cei care vor ajunge la munte si in nordul tarii se vor bucura de sarbatori cu zapada, in restul regiunilor fiind asteptate zile calduroase la sfarsit de an. Acestea sunt previziunile specialistilor pentru Craciun si Revelion.

Vorbim la acest moment de abateri termice pozitive, usor mai ridicate decat ceea ce ar fi normal pentru ultima saptamana a lunii decembrie. La nivelul intregii tari, cu cele mai ridicate valori vor fi in partea de vest si nord-vest a tarii, iar in ceea ce priveste cantitatile de precipitatii avem valori apropiate de norme si chiar usor deficitare in partea de sud-est. Zile usor mai reci, cu abateri termice negative, asa cum se intampla in aceasta prima saptamana, asociate si cu un regim de precipitatii care sa inregistreze in partea de vest posibil cantitati peste norme si in restul tarii normale sau usor deficitare, vor exista pe parcursul lunii", a declarat Elena Mateescu, director ANM, intr-o interventie la RTV.   Caracterizarea climatica a lunii decembrie   

Luna de inceput a iernii, decembrie, se caracterizeaza printr-o gama variata de fenomene meteorologice: ninsoare care asociata cu intensificari ale vantului determina producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des in Campia Munteniei, in Dobrogea si in estul Moldovei; ceata persistenta, mai ales in zonele de campie si in depresiuni si mai rar, lapovita si ploaie. O influenta deosebita asupra tarii noastre incep sa aiba din aceasta luna dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei si, intr-o oarecare masura, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marcheaza o scadere, in medie, cu 4 – 6ºC fata de ultima luna de toamna.    

Din datele inregistrate in perioada 1961 – 2017 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie se constata ca in luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se inregistreza pe suprafete mai extinse doar in sudul si in vestul tarii precum si in Dobrogea astfel: cele mai mari, de peste 2ºC, sunt specifice litoralului si Depresiunii Oravita, iar cele cuprinse intre 0 si 2ºC caracterizeaza Dobrogea, Baraganul, Lunca Dunarii si dealurile si campiile din vestul tarii. Valori negative, -2 … 0ºC se regasesc in Moldova, centrul Podisului Transilvaniei, Maramures, Dealurile Subcarpatice precum si la altitudini mai joase din Carpatii Occidentali. Temperatura scade la circa -4 … -2ºC in depresiunile din estul Transilvaniei.   

Minime absolute in Romania   in zonele montane, mediile de temperatura a aerului ating valori de -6 … -4ºC, cu extindere mare in Carpatii Orientali, dar si in cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboara sub -6ºC. Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determina ca adesea noptile sa fie deosebit de geroase.   
De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborat frecvent sub -20ºC, de exemplu in anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc. Temperatura minima absoluta din decembrie in Romania este -34,5ºC, inregistrata la intorsura Buzaului, in data de 25 decembrie 1998. La Bucuresti, minima absoluta este de -26,4ºC, inregistrata in 22 decembrie 1927, la Bucuresti-Filaret. Chiar si in decembrie, dar mai rar, patrund pana in zona tarii noastre mase de aer tropical ce produc cresteri spectaculoase ale valorilor termice.   Temperatura maxima absoluta a lunii decembrie in Romania este 23,4ºC si a fost inregistrata la Campina in data de 5 decembrie 1985. 
La Bucuresti, maxima absoluta este de 20,8 ºC inregistrata la statia meteorologica Bucuresti-Filaret, in data de 3 decembrie 1903. Regimul precipitatiilor este caracterizat de cantitati medii lunare mai ridicate in partea vestica a tarii ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterana si mai scazute, in medie cu 10 – 20 l/m2 , in cea estica.
6 decembrie 2018
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.