Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 17 septembrie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Valori termice mai ridicate si perioade cu ploi, in special la deal si munte, in luna august (analiza ANM)

Valori termice mai ridicate si perioade cu ploi, in special la deal si munte, in luna august (analiza ANM)

Luna august va fi caracterizata de o vreme in usoara incalzire fata de iulie, in majoritatea regiunilor, in special in regiunile nord-vestice, in timp ce nivelul precipitatiilor va ramane constant, cu acumulari mai importante in zonele montane si de deal, reiese din prognoza de specialitate, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Estimarile de specialitate arata ca, in prima saptamana a intervalului de prognoza, pana pe 6 august, media temperaturii aerului se va situa usor sub valorile climatologice in jumatatea de sud a tarii si va fi mai ridicata in restul teritoriului, in special in nord-vest. In acelasi timp, cantitatile de precipitatii vor fi excedentare in zonele de munte, precum si in regiunile sud-vestice, sudice si estice, respectiv deficitare in regiunile nord-vestice.

Conform sursei citate, in saptamana 6 - 13 august, valorile termice se vor situa sub normele climatologice ale saptamanii in cea mai mare parte a tarii, dar cu precadere in sud si sud-est. Exceptie vor face regiunile nord-vestice, unde temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei. in ceea ce priveste precipitatiile, acestea se anunta usor excedentare in zonele deluroase si montane, dar si local in regiunile intra-carpatice si, in general, apropiate de normele climatologice in restul teritoriului.

in saptamana 13 - 20 august, temperatura aerului va fi apropiata de normele climatologice ale perioadei in partea de nord-vest a tarii si mai scazuta in restul teritoriului, in special in regiunile sudice. in acelasi interval, cantitatile de precipitatii vor fi , in general, apropiate de normele climatologice ale saptamanii in majoritatea regiunilor.

Ultima saptamana din luna august (20 - 27) aduce o medie a temperaturii aerului apropiata de norma climatologica in cea mai mare parte a teritoriului, posibil cu valori usor mai scazute in jumatatea de sud. La capitolul precipitatii, acestea se estimeaza a fi usor excedentare in jumatatea de vest si, in general, apropiate de normele climatologice ale perioadei, in restul teritoriului.

O analiza intocmita de ANM si care face referire la istoricul valorilor termice si a precipitatiilor consemnate in Romania, ce are la baza datele inregistrate in perioada 1961 - 2017, arata ca august, cea mai insorita si, uneori, cea mai calda luna de vara, isi datoreaza aceste caracteristici climatice modificarilor importante ce apar in distributia centrilor barici de pe continentul european. "Astfel, dorsala Anticiclonului Azoric inainteaza pana deasupra Europei de Est, mentinand o stabilitate mai mare a maselor de aer in zona tarii noastre, la care contribuie si desele invazii ale aerului tropical, fie dinspre nordul Africii, fie dinspre sud-vestul Asiei. Totusi, fata de luna iulie se remarca un usor regres termic al valorilor medii lunare in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonei inalte a Carpatilor, unde august este intr-adevar cea mai calduroasa luna a anului", se noteaza in estimarea caracteristicilor meteo pentru luna august.

Potrivit specialistilor, din datele inregistrate in perioada de referinta la statiile meteorologice din reteaua ANM, se constata ca temperatura medie multianuala a lunii august se situeaza intre 22 si 24 de grade Celsius in Campia Romana, dar si in estul Dobrogei, cu precadere pe litoral si in Delta Dunarii. Valori intre 18 si 22 de grade Celsius sunt caracteristice pentru zona Moldovei situata la est de Subcarpati, zonele joase din Banat si Crisana, pentru cea mai mare parte din Podisul Transilvaniei, dealurile si campiile inalte din Oltenia si Muntenia, precum si pentru zona Subcarpatilor Getici si in Podisul Dobrogei.

in depresiunile din sudul Transilvaniei si in zonele mai inalte ale Subcarpatilor, temperatura medie se incadreaza intre 16 si 18 grade Celsius, iar in zonele montane cu altitudini de sub 1.700 de metri, temperatura medie a aerului este cuprinsa intre 12 si 16 grade Celsius. Totodata, la peste 1.700 de metri, valorile termice se incadreaza in intervalul 8 - 12 grade Celsius si doar la statia meteorologica Vf. Omu coboara pana la 5,9 grade Celsius.
2 august 2018
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.