Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza meteo pentru 3 luni. Cum va fi vremea in aprilie, mai si iunie

Prognoza meteo pentru 3 luni. Cum va fi vremea in aprilie, mai si iunie

Valorile medii de temperatura prognozate de meteorologi pentru lunile aprilie si mai vor fi, in general, in apropierea mediilor climatologice ale perioadei si doar in cateva regiuni sub medii, iar pentru luna iunie acestea vor fi in jurul normelor, in timp ce precipitatiile se anunta excedentare in cea mai mare parte a tarii, exceptia fiind semnalata la nivelul lunii iunie, reiese din prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul aprilie - iunie, publicata vineri de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Potrivit prognozei ANM, in luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal in regiunile sudice si sud-estice si se vor situa, in general, sub mediile climatologice in restul tarii. Masuratorile de specialitate arata ca media multianuala lunara pentru luna aprilie este de 9,3 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010.

In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura intre 5 si 11 grade Celsius in Moldova, respectiv pana la 12 grade Celsius in Banat, Oltenia si Muntenia.

In acelasi timp, precipitatiile totale lunare vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii, asadar peste norma de 51,3 l/mp, iar cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Banat - de pana la 78 l/mp, Oltenia (pana la 75 l/mp), Transilvania (pana la 70 l/mp). Pe de alta parte, cele mai scazute cantitati de precipitatii sunt prognozate in Dobrogea - de pana la 40 l/mp.

In mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologica in sud, sud-est si vest, respectiv sub normal, local, in celelalte zone. Media multianuala valabila pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei (intre 10 si 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 18 grade, se vor consemna in Muntenia, Oltenia si Banat.

In aceeasi luna, precipitatiile totale lunare vor fi apropiate de norma in sud-estul tarii si local in sud si est si vor fi excedentare in rest. Media precipitatiilor pentru luna mai este stabilita la 66,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crisana (pana la 85 l/mp), Banat (pana la 84 l/mp) si Oltenia (pana la 83 l/mp). in acelasi timp, in Dobrogea se vor consemna precipitatii intre 16 si 47 l/mp.

Conform ANM, in prima luna de vara, temperatura medie lunara a aerului va fi apropiata de norma climatologica in cea mai mare parte tarii. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situeaza la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 13 si 21 grade Celsius, in Moldova, in timp ce in Oltenia si Maramures valorile termice vor ajunge la 22 de grade Celsius.

La nivel de precipitatii, in luna iunie, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice, cu o tendinta spre deficit, local, in sudul, estul si vestul teritoriului, fata de cele stabilite prin masuratori, la 84,5 l/mp. in zona Munteniei, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 111 l/mp, in Banat la 107 l/mp, in Transilvania la 106 l/mp, in Crisana si Moldova la 103 l/mp, iar in Oltenia la 102 l/mp. De asemenea, in Dobrogea sunt estimate cantitati de precipitatii mai scazute, intre 27 si 60 l/mp.
26 martie 2018
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.