Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Joi, 21 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Efectele caldurii din ultimele zile

Efectele caldurii din ultimele zile

Efectele caldurii din ultimele zile

Zilele fierbinti din ultima perioada au avut mii de victime, afectate de caldura. Reamintim ca in aceste zile s-au inregistrat temperaturi de peste 30 de grade Celsius,ceea ce reprezinta cu 7-8 grade peste regimul termic al acestei perioade a anului. In capitala, peste 1. 000 de apeluri au fost destinate serviciului de ambulanta din partea persoanelor afectate de caldura.

Sfatul medicilor este ca persoanele in varsta, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice (mai ales cardiace sau respiratorii) sa deplaseze mai putin atat in spatiile libere, dar si in cele aglomerate.

Judetele din Romania s-au mai confruntat cu incendii, secarea fantanilor, afectarea culturilor si un debit mai scazut al Dunarii.

In judetul Dolj, autoritatile au fost nevoite sa opreasca impaduririle pentru zonele cu aspect desert. Pana in prezent au fost impadurite 1.700 de hectare, dar seceta a uscat puietii. Impaduririle vor fi reluate in momentul in care va ploua. Potrivit datelor prefectului de Dolj cele 56.000 de hectare cultivate cu paioase sunt afectate intre 80-100%.

In Dambovita au avut loc incendii, provocate pe o suprafata de sase hectare acoperite de vegetatie uscata si liziera de padure in Valea Mare, I.L.Caragiale si Voinesti. Incendiile au fost provocate de aruncarea tigarilor nestinse si a focului lasat nesupravegheat.

In judetul Mehedinti au inceput sa sece fantinele din localitatile Garbovatul de Sus si Suharu. Aici locuiesc aproximativ 300 familii. Secarea fantanilor a fost sustinuta de scaderea panzei freatice a bazinului hidrografic al raului Cosustea, ca urmare a lipsei de precipitatii de aproximativ trei luni de zile. Aceeasi situatie a fost intalnita in judetul Neamt. O mie de fantani au secat complet, in timp la 11.000 a scazut nivelul apei. Astfel de fenomene au fost intalnite cu precadere in localiatile Sagna, Valeni, Bohiceni, Bara, Hangu, Girov si Dumbrava  Rosie.

Debitul Dunarii a scazut cu 220 metri, fata de marti la Bazias. In prezent, nivelul debitului este de 4.100 metri cubi / secunda. Insa la Gruia, Cetate, Calafat, Bistret, Bechet si Corabia cotele Dunarii au crescut fata de marti cu intre 3 si 22 centimetri.

Cei mai avantajati de vremea fierbinte sunt retailerii, care prognozeaza o crestere de minimum 40% a vanzarilor de apa plata, minerala si alte bauturi racoritoare pe perioada verii.

Sursa: Cronica Romana, 17 mai 2007

17 mai 2007
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.