Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 20 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Rusia recunoaste ca se afla la originea poluarii radioactive cu ruteniu-106

Rusia recunoaste ca se afla la originea poluarii radioactive cu ruteniu-106

Agentia rusa de meteorologie Rosgidromet a recunoscut luni ca o concentratie "extrem de ridicata" de ruteniu-106 a fost detectata la sfarsitul lunii septembrie in mai multe regiuni ale Rusiei, confirmand anunturule mai multor retele europene de supraveghere a radioactivitatii, scrie AFP.

"Izotopul Ru-106 a fost detectata de statiile de observare din Argaiash si Novogorny" intre 25 septembrie si 1 octombrie, precizeaza Rosgidromet, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, rata cea mai ridicata a fost inregistrata la statia Argaiash, o localitate in apropiere de Celiabinsk, in sudul Uralului, unde "o concentratie extrem de ridicata" de ruteniu-106 "depasind de 986 de ori" concentrarile inregistrate in lunile precedente a fost detectata.

Rosgidromet nu a oferit detalii legate de sursa potentiala dar Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afecat in 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

Maiak este astazi o uzina de tratatere a combustibilului nuclear folosit.

Agentia rusa precizeaza ca ruteniu-106 a fost ulterior detectata in Tatarstan si apoi in sudul Rusiei, inainte sa apara incepand cu 29 septembrie "in toate tarile europene, incepand cu Italia si spre nordul Europei".

La sfarsitul lui septembrie, mai multe retele europene de supraveghere a radioactivitatii au detectat ruteniu-106 in atmosfera.

Institutul francez  Institutul francez de protectie impotriva radiatiilor si siguranta nucleara (IRSN) a afirmat ca zona de emisie cea mai probabila se afla intre Volga si Ural.

IRSN a precizat ca sursa poluarii nu poate proveni de la un reactor nuclear, deoarece ar fi trebuit sa fie detectate si alte elemente radioactive, inaintand ipoteza unei dejectii legate de ciclul combustibilului nuclear sau de producerea de surse radioactive.

"Nivelele de concentrare in are ale rutheniu-106 inregistrate in Europa si in Franta sunt fara consecinte pentru sanatatea umana si pentru mediu", preciza IRSN.
21 noiembrie 2017
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.