Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 9 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / ANM: Contrastul termic deosebit de puternic a condus la aparitia furtunii produsa duminica in vestul Romaniei

ANM: Contrastul termic deosebit de puternic a condus la aparitia furtunii produsa duminica in vestul Romaniei

Furtuna care s-a abatut duminica in vestul Romaniei provocand pagube materiale insemnate si pierderi de vieti omenesti a fost cauzata de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Hertegovina, peste Serbia si Ungaria, ce a intrat in contact cu aerul cald din zonele afectate, potrivit datelor de specialitate ale Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicate luni intr-un comunicat de presa.

"Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Hertegovina, peste Serbia si Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid catre vestul Romaniei in dupa-amiaza zilei de 17 septembrie. Evolutia acestui sistem frontal a fost anuntata de catre Administratia Nationala de Meteorologie in prognozele emise in ultima saptamana, inclusiv in data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul si nordul tarii, pentru care in data de 17 septembrie au fost emise atentionari/avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting). Dezvoltarea foarte rapida a norilor cumulonimbus (nori de furtuna) asociati acestui front atmosferic, in conditiile unui contrast termic deosebit de puternic (scaderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiata de sol (500 — 600 metri), in timp ce varful acestora a atins 10.000 — 13.000 metri. Aceasta dezvoltare exploziva a reprezentat un proces la scara locala, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat si gestionat cu ajutorul radarului meteorologic si imaginilor satelitare, in acord cu practicile internationale in domeniul avertizarii fenomenelor convective severe", explica specialistii meteorologi.

Potrivit ANM, in dupa-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, incepand cu ora 15:00, in partea de vest a tarii, cerul s-a innorat treptat, iar vantul s-a intensificat. "La ora 15:06, Administratia Nationala de Meteorologie a emis primul mesaj Cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipatie de o ora pana la sase ore (de tip nowcasting), pentru judetele Timis si Arad, cu urmatorul continut: 'Fenomene meteorologice asteptate: intensificari ale vantului, care vor depasi la rafala 55-60 km/h, izolat 70 km/h si care trecator pot lua aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindina'", precizeaza sursa citata.

Totodata, la ora 15:28, a fost emis primul Cod portocaliu, vizand judetul Timis, iar la ora 15:44, a fost emis un Cod portocaliu pentru judetul Arad, in ambele avertizari fiind precizat faptul ca viteza maxima a vantului la rafala va depasi 90 km/h, valoare care reprezinta limita superioara a pragului de Cod portocaliu pentru intensificari puternice ale vantului, la altitudini de sub 800 de metri.

Conform monitorizarii ANM, pana la miezul noptii de duminica, pe masura ce aria manifestarilor de vreme severa s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 Cod portocaliu si 35 Cod galben.

In data de 17 Septembrie au fost emise avertizari meteorologice de vreme severa imediata (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru judetele: Timis, Arad, Caras Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mures, Sibiu, Maramures, Cluj, Salaj si Satu Mare. Mesajele de atentionare si avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie si in prima parte a noptii de duminica spre luni (17/18 septembrie 2017) au fost postate in momentul emiterii si pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie (www.meteoromania.ro).

Toate aceste avertizari/atentionari meteorologice au fost transmise in flux operational catre: Centrul operativ pentru situatii de urgenta de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, ISU Judetene, Prefecturile judetene, AN Apele Romane si mass media.

In plus, ANM subliniaza faptul ca, in regim operativ, atentionarile si avertizarile emise sunt afisate in aplicatia Inovagria Meteo, ce ofera utilizatorilor posibilitatea de a cunoaste, in orice moment, avertizari de vreme severa imediata la nivelul localitatii in care se afla sau pentru pentru orice loc din Romania. Aplicatia a devenit operationala din data de 6 septembrie 2017 si este disponibila pentru descarcare, deocamdata, pe Google Play Store.

O furtuna violenta a lovit, duminica seara zona de vest a Romaniei. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in urma fenomenelor meteo severe, opt persoane au decedat (Arad — 1, Bistrita Nasaud — 2, Timis — 5), iar 137 de persoane au fost ranite (Alba — 6, Arad — 15, Bihor — 35, Bistrita-Nasaud — 15, Cluj-Napoca — 5, Hunedoara — 1, Maramures — 10, Salaj — 1, Timis — 49).
18 septembrie 2017
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.