Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 8 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza meteo pentru trei luni. Cum va fi vremea in august, septembrie si octombrie

Prognoza meteo pentru trei luni. Cum va fi vremea in august, septembrie si octombrie

Prognoza de specialitate, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul august – octombrie 2017, releva  ca lunile august, septembrie si octombrie vor fi caracterizate de un regim termic situat peste normele climatologice ale perioadei, in special in sudul, sud-estul si vestul tarii, in timp ce, din punct de vedere al precipitatiilor, acestea vor fi deficitare in intervalul mentionat, insa se vor apropia de valorile normale in decursul lunii octombrie.

In ultima luna de vara, august, precipitatiile totale lunare vor fi deficitare in cea mai mare parte a tarii, iar cantitatile cele mai scazute se vor acumula in regiunile sudice, estice si vestice. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna iunie este stabilita la 64,7 litri/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Muntenia (pana la 95 l/mp), Transilvania (pana la 90 l/mp), Oltenia (pana la 88 l/mp) si Moldova (pana la 87 l/mp), iar cele mai scazute in Dobrogea (intre 28 si 40 l/mp).

Pentru luna septembrie, meteorologii estimeaza temperaturi medii lunare ale aerului mai ridicate decat media multianuala, indeosebi in sud-estul, sudul si vestul tarii. in conditiile in care media multianuala a lunii este de 14,8 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Maramures (intre 13 si 15 grade) si Moldova (intre 10 si 17 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 19 grade Celsius, se vor consemna in Dobrogea.

Cantitatile totale de precipitatii vor fi in general deficitare, in septembrie, cu exceptia regiunilor nordice si centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologica. Media normei de precipitatii stabilita prin masuratorile de specialitate este de 55 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Crisana (pana la 78 l/mp), Maramures (77 l/mp), Oltenia (73 l/mp) si Banat (70 l/mp). Pe de alta parte, cantitati mai reduse de precipitatii se vor consemna in Moldova, de pana la 55 l/mp.

Potrivit ANM, in octombrie, temperatura aerului va putea avea valori peste media climatologica in sud, sud-est si local in vest si apropiate de normal in restul tarii. Norma climatologica a lunii este stabilita la 9,6 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 6 si 10 grade Celsius, in Transilvania, intre 5 si 12 grade in Moldova, dar si de pana la 14 grade Celsius, in Dobrogea.

Totodata, precipitatiile totale lunare vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendinta spre excedent in regiunile centrale si local in cele vestice si estice. Masuratorile de specialitate au stabilit o norma medie lunara a precipitatiilor de 43,5 l/mp, conform ANM. in zona Olteniei, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 70 l/mp, iar la polul opus se vor inregistra intre 19 si 41 l/mp, in Dobrogea.
31 iulie 2017
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.