Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza meteo pe trei luni. Cum va fi vremea in iunie, iulie si august

Prognoza meteo pe trei luni. Cum va fi vremea in iunie, iulie si august

In intocmirea estimarilor sezoniere a evolutiei vremii se iau in calcul mai multi parametri, printre cei mai importanti fiind desigur baza statistica. Astfel, anii analogi din trecut pot fi un indicator relativ precis in ceea ce priveste desfasurarea vremii din viitorul apropiat si mediu.

A doua jumatate a lunii iunie va aduce o vreme mai stabila si in incalzire usoara. Precipitatiile se vor situa in limitele normale la nivelul intregii tari, iar in zonele nord-estice acestea pot fi chiar deficitare. Din punct de vedere termic vom avea parte de primele zile caniculare din aceasta vara (asteptate in ultimele zile ale lunii), in sudul extrem al tarii putandu-se inregistra valori de 35-36 de grade Celsius, in timp ce temperaturile cele mai scazute se vor inregistra in estul Transilvaniei si pe litoral, unde maximele nu vor trece de 30-32 de grade.

In prima parte a lunii iulie vremea va alterna perioadele cu instabilitate atmosferica cu cele in care cerul va fi mai mult senin. Diferentele mari de temperatura (provocate de proximitatea fronturilor atmosferice) vor produce cele mai puternice furtuni din intregul sezon; local se vor semnala vijelii, iar cu totul izolat va cadea grindina de dimensiuni medii si chiar mari. Arealele in care aceste fenomene severe isi vor face aparitia nu vor fi foarte extinse insa, astfel incat mediile cantitatilor de precipitatii vor fi apropiate de normalul climatologic, chiar usor deficitare in nord-est si sud-est. Incidenta cea mai ridicata a furtunilor cu descarcari electrice se va manifesta in Crisana, Banat si in vestul Olteniei. Temperaturile vor fi si ele apropiate de media climatologica a perioadei, desi vor exista si zile mai calduroase (chiar caniculare), cand maximele vor ajunge pana la 36-37 de grade Celsius in zona Luncii Dunarii.

A doua parte a lunii iulie va aduce o vreme in general frumoasa si calda in aproape toate regiunile tarii. Aversele insotite de descarcari electrice isi vor face aparitia doar in mod local si cu precadere in zonele intracarpatice, astfel incat in acest interval cantitatile de apa vor fi preponderent deficitare la nivel national. Desi (cel mai probabil) nu se vor inregistra temperaturi de peste 38 de grade Celsius, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat datorita umiditatii ridicate advectate de pe Marea Neagra; in a doua jumatate a lunii „cauza” stabilitatii vremii o va constitui un maxim de presiune situat in zona Marii Caspice, iar circulatia aerului in troposfera joasa se va face dinspre estul continentului.

Luna august va fi normala termic in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia Transilvaniei, unde temperaturile se vor situa usor peste mediile climatologice specifice perioadei. Cantitatile de apa vor fi excedentare aproape peste tot, ploile cele mai consistente urmand sa isi faca aparitia in zonele subcarpatice din sud, dar si in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura.

Prima jumatate a lunii august va fi si cea mai calduroasa, mai ales in prima decada urmand sa se mai inregistreze temperaturi de pana la 36-37 de grade Celsius in sudul extrem a tarii, in timp ce depresiunile din estul Transilvaniei si litoralul vor avea parte de temperaturi suportabile, de pana la 32 de grade Celsius (in majoritatea zilelor). Ploile se vor semnala doar in mod local si nu vor fi deosebit de importante cantitativ; sansele cele mai ridicate pentru aparitia averselor vor fi in vestul, centrul si in nordul teritoriului.

A doua jumatate a lunii august va aduce o serie de cicloni mediteraneeni care vor afecta cu precadere jumatatea sudica a tarii, prin averse de ploaie importante cantitativ, descarcari electrice, vijelii si izolat chiar si grindina. Ploile vor patrunde si in nordul teritoriului, insa intensitatea lor nu va fi la fel de ridicata precum in sud. Pe parcursul a 2-3 zile se pot acumula cantitati de apa de 70-80 de mm, urmand sa existe riscul pentru producerea unor inundatii localizate. Din punct de vedere termic vremea se va raci in a doua parte a lunii august, iar temperaturile nu vor mai trece de pragul caniculei nici macar in sud. In interiorul arcului carpatic va fi chiar „racoare”, cu maxime de pana in 25-27 de grade Celsius in majoritatea zilelor.
21 iunie 2017
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.