Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 25 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Astazi, 21 iunie, este solstitiul de vara 2017

Astazi, 21 iunie, este solstitiul de vara 2017

Solstitiul de vara 2017 marcheaza inceputul verii astronomice si este momentul in care ziua este cea mai lunga, iar noaptea cea mai scurta. Solstiţiul de vara are loc pe 21 iunie, la ora 07:24 (ora Romaniei), iar momentul este marcat in cultura romana de o sumedenie de traditii si superstitii.

Solstitiul de vara 2017. Aceasta zi este cea mai lunga din an, marcata de o aliniere perfecta a axei Pamantului pe direcţia Soarelui. Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.

Denumirea de solstitiu („Soarele sta”) este data de faptul ca, la data respectiva, are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar, la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopti albe”.

Solstitiul reprezinta cele doua momente ale anului cand Soarele se afla la cea mai mare sau la cea mai mica inaltime fata de ecuator. Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor Pamantului nu este constant perpendiculara pe planul orbitei Pamantului. Datorita acestui fenomen, cele 2 emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.
21 iunie 2017
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.