Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Marti, 20 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza meteo pentru trei luni. Cum va fi vremea in mai, iunie si iulie

Prognoza meteo pentru trei luni. Cum va fi vremea in mai, iunie si iulie

Valorile termice vor fi apropiate, in general, de normele perioadei in lunile mai si iunie, si mai ridicate in iulie, iar precipitatiile vor fi din ce in ce mai putine in sudul, estul si sud-estul tarii, raportat la media multianuala a fiecarei luni, potrivit prognozei valabila pentru intervalul mai - iulie 2017, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In mai, temperaturile medii lunare vor fi, in general, apropiate de normele climatologice, cu exceptia regiunilor nordice si centrale, unde se vor situa, local, sub aceste norme. Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru ultima luna de primavara este de 14,9 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, temperaturi de pana la 18 grade Celsius in Banat, Crisana, Muntenia si Dobrogea, respectiv de pana la 16 grade Celsius in Transilvania si Oltenia.

De asemenea, in mai, cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de media multianuala, in sud si sud-est, si vor putea fi excedentare in restul teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna mai este stabilita la 66,5 litri/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures (pana la 89 l/mp), Muntenia (pana la 86 l/mp), Crisana (pana la 85 l/mp), Banat (pana la 84 l/mp) si Oltenia (pana la 83 l/mp), iar cele mai scazute in Dobrogea (pana la 47 l/mp).

Pentru iunie, prima luna de vara, meteorologii estimeaza ca temperaturile medii lunare se vor situa, in general, in apropierea mediei climatologice. in conditiile in care media multianuala a lunii este de 18,3 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Olteniei (intre 15 si 19 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 22 de grade Celsius, se vor consemna in Muntenia si Dobrogea.

Cantitatile totale de precipitatii vor avea, in iunie, o tendinta spre deficit, pe arii extinse in regiunile sudice si estice si, local, in restul teritoriului, respectiv peste norma stabilita la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Banat (pana la 107 l/mp), Transilvania (pana la 106 l/mp), Crisana si Moldova (pana la 103 l/mp). Pe de alta parte, cantitati mai reduse de precipitatii se vor inregistra in Dobrogea, de pana la 60 l/mp.

Potrivit ANM, in iulie, temperatura medie lunara a aerului va fi mai ridicata decat norma climatologica, mai ales in sudul si sud-estul tarii. Norma climatologica a lunii este stabilita la 20,2 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 17 si 21 grade Celsius, in Oltenia, dar si de pana la 24 de grade Celsius, in Muntenia si Dobrogea.

Pe de alta parte, cantitatile totale de precipitatii vor fi deficitare in cea mai mare parte a tarii. Masuratorile de specialitate au stabilit o norma medie lunara a precipitatiilor de 77,8 l/mp, conform ANM. in zona Moldovei, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 112 l/mp, in Muntenia si Maramures la 102 l/mp, in Transilvania si Oltenia la 100 l/mp, iar la polul opus se vor inregistra maxim 59 l/mp, in Dobrogea.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.
24 aprilie 2017
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.