Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 7 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Echinoctiul de primavara 2017: cand incepe primavara astronomica

Echinoctiul de primavara 2017: cand incepe primavara astronomica

Echinoctiul de primavara 2017. In aceasta zi, ziua si noaptea vor fi egale, iar dupa 20 martie ziua se mareste si natura se trezeste la viata. Primavara din punct de vedere astronomic incepe odata cu echinoctiul de primavara si dureaza aproximativ 92 de zile. Este momentul in care Soarele, in miscarea sa aparenta anuala, trece prin punctul de intersectie al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Echinoctiul de primavara reprezinta momentul cand Pamantul este cel mai aproape de Soare si, incepand de la aceasta data, durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc solstitiul de vara, scrie Libertatea.

Echinoctiul de primavara 2017. Traditii, obiceiuri, superstitii

In aceasta zi incepe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pamantul cu betele sau ciomegele, alungand frigul: „Intra frig si iesi caldura/ Sa se faca vreme buna/ Pe la noi pe batatura”.

Traditiile spirituale ale Echinoctiului de primavara spun ca orice forma de evolutie are trei etape distincte: creatia, mentinerea si resorbtia sau distrugerea. La toate acestea se adauga si momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinoctiul de primavara simbolizeaza creatia, solstitiul de vara apogeul, echinoctiul de toamna inceperea perioadei de resorbtie si solstitiul de iarna perioada de conservare, care echivaleaza cu momentul de pregatire pentru un nou ciclu temporal. Cultul soarelui este specific mai tuturor societatilor arhaice: oamenii priveau la soare si inregistrau ciclurile naturii in functie de schimbarile aduse de astrul zilei.

Stramosii daci aveau solide cunostinţe de astronomie, iar templelor lor de pe înalţimi transpun graitor chiar si astazi cunostinţele lor despre calendarul solar. Numeroase ritualuri pagâne celebrau echinocţiul de primavara mai ales pentru importanta sa în cresterea fertilitaţii pamântului si a naturii în general. La sinca Veche, unde se presupune ca dacii aveau într-adevar un lacas de cult în grota, se vor fi desfasurat dansuri rituale si sacrificii cu ocazia echinocţiului de primavara.

Totusi, dupa convertirea la crestinism, ritualurile pentru echinocţiul de primavara au suferit o transmutaţie, chiar daca s-au pastrat în subconstientul colectiv. Focuri se aprindeau în vechime, pentru a arde iarna si a renaste, prin caldura, spiritul primaverii. Obiceiul a fost asimilat în crestinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor. Se crede ca focurile si rugaciunile sfinţilor ajuta la depasirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumina si întuneric. Se marcheaza astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obisnuit, dar care da direcţia pentru activitaţi omenesti specifice, potrivit Libertatea.

Ce legatura exista intre Echinoctiul de primavara 2017 si Paste

Conform traditiei crestine, Pastele este sarbatorit intotdeauna in prima duminica dupa Luna Plina de dupa echinoctiu. Din punct de vedere astrologic, are loc trecerea Soarelui din zodia Pestelui in zodia Berbecului. Asistam, astfel, la sfarsitul si la inceputul unui ciclu zodiacal.
 

20 martie 2017, Sursa: ziaruldeiasi.ro
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.