Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 5 decembrie 2020 
Prima pagina / Informatii meteo / Ce rezerva lumii incalzirea globala?

Ce rezerva lumii incalzirea globala?

Ce rezerva lumii incalzirea globala?

Primele efecte mai ciudate ale incalzirii globale pot fi sesizate cu ochiul liber: Japonia are partii de schi, Muntii Alpii raman verzi chiar in timpul iernii sau prezenta unui nou tip de viespi uriase ( pana acum localizate doar in Estul indepartat ) in Franta.

Comisia Interguvernamentala pentru Evolutia Climatului prognozeaza ridicarea temperaturilor medii cu mai bine de patru grade Celsius pana la finele secolului.

Necesitatea actiunilor sistematice si prompte de ameliorare a emisiilor de dioxid de carbon se impun, acestea fiind direct responsabile de incalzirea globala.

De asemenea, specialistii estimeaza o crestere continua a temperaturilor, care vor afecta aspectele politice si economice mondiale.

Insa incalzirea globala va aduce avantaje tarile nordice simultan cu dezavantajarea tarilor sudice. Astfel, Siberia are toate sansele sa devina o prerie fertila, in timp ce desertul Sahara se va extinde. Marile puteri mondiale nu vor fi afectate de schimbarile climatice deoarece sunt indepartate de regiunea ecuatoriala. Cu toate acestea in cadrul intalnirii G8 s-a discutat despre efectele nefaste ale incalzirii globale, pentru care s-au propus solutii precum folosirea si productia de energie regenerabila.

Regimul termic polar a crescut inregistrandu-se temperaturi cuprinse intre 3 - 5 grade Celsius. De asemenea, nivelul marilor si al oceanelor a crescut in ultimii zece ani concomitent cu restrangerea semnificataiva a suprafatei de gheata si de zapada localizata in cele doua emisfere ale Pamantului.

Se pare ca principalele cauze reprezinta folosirea combustibililor fosili pentru producerea energiei si defrisarea padurilor tropicale, care are ca efect eliberarea carbonului blocat in biomasa. Un alt motiv la fel de important este nevoia crescanda de energie a oamenilor. Astfel, in doar ultimii cinci ani nevoia de energie a crescut cu 15 %. In anul 2030, acest prag va creste cu cel putin 60%.

Sursa: Evenimentul Zilei, 25 aprilie 2007

25 aprilie 2007
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2020 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.