Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Solstitiul de iarna 2016. Astazi are loc cea mai lunga noapte din an, incepe iarna astronomica

Solstitiul de iarna 2016. Astazi are loc cea mai lunga noapte din an, incepe iarna astronomica

Solstitiul de iarna 2016 are loc astazi la ora 12:44, moment care reprezinta inceputul iernii astronomice si va fi urmat de cea mai lunga noapte din an.

Desi iarna meteorologica soseste inca de la 1 decembrie, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis - solstitiul de iarna . El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.

Solstitiul de iarna 2016
. ''Dupa cum este cunoscut, axa polilor Pamantului isi pastreaza (in prima aproximatie) directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66° 33' fata de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit „ecliptica”, a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23° 27'. La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla deci in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23° 27' sud fata de ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor'', se precizeaza pe site-ul Observatorului Astronomic ''Amiral Vasile Urseanu''.

Solstitiul de iarna 2016. Astazi, Soarele a rasarit cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est si va apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el "urca" - tinand cont de latitudinea medie a tarii noastre, de 45° - la numai 21° fata de orizont. In aceste conditii, astazi se va inregistra cea mai scurta zi din an - 8 ore si 50 minute, iar durata noptii va avea o valoare maxima, de 15 ore si 10 minute (pentru Bucuresti). In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul are loc invers, iar momentul respectiv marcheaza inceputul verii astronomice.

Solstitiul de iarna 2016. Incepand de astazi, 21 decembrie, si pana in 21 iunie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.

Iata cand vor avea loc urmatoarele solstitii de iarna, potrivit Observatorului Astronomic:

2017    21 decembrie       18:28
2018    22 decembrie       00:23
2019    22 decembrie       06:19
2020    21 decembrie       12:02

Solstitiul de iarna 2016. In trecut, momentul solstitiului de iarna era marcat prin obiceiul urcarii pe munte, cu torte aprinse, pentru a intampina rasaritul Soarelui si a se inchina acestuia, precum si altor zeitati. Dupa rugaciune, se tineau petreceri cu foc, se canta si se dansa pana la asfintit, cand oamenii coborau la casele lor.

Solstitiul de iarna 2016. Dupa cucerirea Daciei de catre romani, substratul autohton al sarbatorilor de iarna a fost imbogatit cu Saturnaliile si Calendele lui ianuarie. Saturnaliile (17-23 decembrie) reprezinta sarbatori romane inchinate zeului Saturn si sotiei sale Ops, care personifica rodnicia pamantului. In spatiul mioritic, Saturn a fost identificat de antici cu Zamolxe.

Solstitiul de iarna 2016. Tot de la romani s-au transmis in credinta solara a stramosilor nostri elemente din cultul lui Mithra, sarbatorit pe 25 decembrie ca Sol Invictus (Soare invincibil). De remarcat ca religia crestina nu a eliminat complet traditiile si obiceiurile popoarelor, dar a inlocuit zeii pagani cu sfinti crestini. Pentru credinciosi, Craciunul inseamna Nasterea Domnului, insa initial aceasta mare sarbatoare nu era pe 25 decembrie, zi inchinata lui Mithra, ca Soare invincibil, ci pe 6 ianuarie, cand azi sarbatorim Boboteaza.

Solstitiul de iarna 2016. Calendele lui ianuarie reprezinta sarbatorile de inceput de an, deosebit de venerate la romani, cand isi ofereau daruri si isi transmiteau urari. Atunci se imparteau ramuri verzi de laur sau palmier pe care erau prinse smochine, turta dulce sau alte daruri, traditie transmisa poporului nostru prin obiceiul Sorcovei.

21 decembrie 2016
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.