Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 9 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Seceta pedologica va persista in majoritatea zonelor pana pe 9 septembrie

Seceta pedologica va persista in majoritatea zonelor pana pe 9 septembrie

Rezerva de apa din solul agricol prezinta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in cea mai mare parte a teritoriului agricol, reiese din prognoza agrometeorologica, valabila pentru perioada 3 - 9 septembrie.
 
"In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de umiditate va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafete extinse din Banat, Transilvania, nord-vestul Olteniei, local in sud-vestul si centrul Moldovei, precum si in nordul Munteniei, aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare", arata prognoza ANM.
 
Potrivit prognozei agrometeorologice, cultura de floarea-soarelui se va afla predominant in faza de maturitate deplina (10-100%) pe intreg teritoriul agricol, continuandu-se, totodata, lucrarile de recoltare.
 
"Cultura de porumb va parcurge maturitatea ceara (60-100%) si deplina (30-100%) la nivelul intregii tari, iar la hibrizii timpurii semanati in epoca optima se va continua recoltarea. La sfecla de zahar se vor inregistra ingrosarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar la cartof, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica, precum si recoltarea la soiurile tardive", potrivit specialistilor ANM.
 
Totodata, speciile pomi-viticole se vor afla la cresterea si maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile aflate la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.
 
In ceea ce priveste cultura de rapita infiintata pe suprafete agricole restranse, aceasta va parcurge primele faze de vegetatie (germinare-rasarire), precum si continuarea lucrarilor de semanat.
 
Specialistii ANM recomanda pregatirea terenurilor in vederea insamantarii culturilor de toamna (rapita, orz si grau), in special pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Pentru perioada prognozata, lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura in general, in conditii bune, releva specialistii ANM.

5 septembrie 2016
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.