Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Astazi este cea mai lunga zi a anului. Solstitiul de vara coincide cu Luna plina pentru prima data in 50 de ani

Astazi este cea mai lunga zi a anului. Solstitiul de vara coincide cu Luna plina pentru prima data in 50 de ani

Solstitiul de vara din 2016, care reprezinta debutul verii astronomice, coincide pentru prima data in ultimii 50 de ani cu fenomenul de Luna plina. Pentru prima data dupa 1967, in ziua cea mai lunga a anului va fi Luna plina. Astronomii o numesc "Luna Capsuna", deoarece astrul va avea culoarea acestui fruct.

Solstitiul de vara 2016 are loc pe 21 iunie, la ora 1:34. Ziua cea mai lunga a anului 2016 va avea in Romania o durata de 15 ore si 32 de minute, iar cea mai scurta noapte din acest an va avea o durata de 8 ore si 28 de minute, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti. Luna Plina va avea culoarea capsunei si va fi mai mare decat de obicei, pe 21 iunie 2016.


Solstitiul de vara marcheaza cea mai lunga zi a anului, de obicei pe 21 iunie, iar in anii bisecti, pe 20 iunie.

Potrivit aceluiasi Observator Astronomic, in jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90ᅡ. Este momentul solstitiului de vara, care marcheaza inceputul verii astronomice.

Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza (in prima aproximatie) o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului (numit planul eclipticii) cu 66ᅡ 33'. Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

Pentru un observator terestru, fenomenul se materializeaza pe sfera cereasca prin miscarea anuala aparenta a Soarelui in lungul eclipticii cu aproximativ 1ᅡ pe zi, planul eclipticii fiind inclinat fata de cel al ecuatorului ceresc cu 23ᅡ 27'. La momentul solstitiului de vara, Soarele se va afla la 23ᅡ 27' distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.

Denumirea de solstitiu ("Soarele sta") este data de faptul ca la data respectiva are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Soarele aflandu-se la culminatie (pentru latitudinea medie a tarii noastre) la 67ᅡ 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore si 32 de minute, durata noptii fiind de numai 8 ore si 28 de minute. Din acelasi motiv si crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopti albe".

Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.
21 iunie 2016
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.