Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 16 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Cum se anunta vremea in aceasta vara

Cum se anunta vremea in aceasta vara

Ne asteapta o vara calduroasa, cu putine precipitatii. Aceasta este estimarea specialistilor care spun ca temperaturile se vor situa insa in mediile anuale din ultimii ani. Conform estimarilor sezoniere realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, se pare ca vom avea parte de un an extrem de calduros.

Valorile termice prognozate de catre meteorologi pana la sfartitul lunii mai, dar si in iunie si iulie se vor incadra, in general, in mediile multianuale lunare, si doar in iulie se anunta temperaturi caniculare, in special in regiunile sudice, sud-estice si estice. La capitolul precipitatii, acestea vor fi excedentare in luna mai si iunie, in majoritatea zonelor, dar si deficitare pe durata lunii iulie, reiese din prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul mai - iulie 2016, publicata de ANM.

In mai, temperatura medie lunara a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii, local mai scazute in nord si in centru. Conform masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 — 2010.

In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la 16 grade Celsius in Transilvania si Oltenia, respectiv de pana la 18 grade Celsius in Banat, Crisana, Muntenia si Dobrogea.

In Oltenia, cele mai scazute temperaturi in iunie
In iunie 2016, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei in cea mai mare parte a teritoriului Romaniei, media multianuala a lunii fiind de 18,3 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Olteniei (intre 15 si 19 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Muntenia si Dobrogea, respectiv de pana la 22 de grade Celsius. In privinta precipitatiilor, prognoza ANM arata ca, in luna iunie, acestea vor fi deficitare in regiunile sudice, estice si, local, in cele vestice. In restul tarii, cantitatile de precipitatii se vor incadra in limite climatologice normale, stabilite ca medie multianuala lunara la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Muntenia (pana la 111 l/mp), Banat (107 l/mp), Transilvania (106 l/mp), Crisana si Moldova (de pana la 103 l/mp).

Precipitatii din belsug in Transilvania, in iulie
Potrivit ANM, in iulie, temperatura medie lunara a aerului se va situa peste normalul perioadei in sudul, sud-estul si, local, in estul tarii, iar in rest sunt posibile valori termice apropiate de media climatologica. Media valorilor termice pentru luna iulie se situeaza la 20,2 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 17 si 21 de grade Celsius in Oltenia, respectiv intre 18 si 24 de grade Celsius, in Muntenia. Pe de alta parte, cantitatile totale de precipitatii vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului, sub media multianuala lunara, stabilita prin masuratori de specialitate, la 77,8 l/mp. In zona Maramuresului, Munteniei, Olteniei si Transilvaniei, cantitatile medii de precipitatii ar putea depasi 100 l/mp. In acelasi timp, in Dobrogea estimarile variaza intre 17 si 59 l/mp.


16 mai 2016
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.