Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Joi, 6 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Efect al incalzirii globale: ziua devine mai scurta

Efect al incalzirii globale: ziua devine mai scurta

Efect al incalzirii globale: ziua devine mai scurta

Potrivit lui Felix Landerer, de la Institutul Max Planck din Hamburg a constat ca datorita incalzirii globale viteza de rotatie a planetei se accelereaza, ceea ce determina miscsorarea zilei terestre. In aproximativ 20 de ani, durata zilei se reduce cu 0,12 milisecunde. Cercetatorul sustine ca extinderea oceanelor incalzite peste mari suprafete de uscat va ingreuna zonele respective. In aceste conditii se va intampla ceea ce se numeste "efectul patinatorului", care se invarte din ce in ce mai repede atunci cand face piruetele.

Deja specialistii prognozeaza o crestere a temperaturii medii anuale cu cinci grade fata de media generala a secolului trecut. Astfel, cercetatorii din Australia au estimat o crestere a nivelului Oceanului planetar cu 19,5 cm in perioada 1870 si 2004, astfel acestia estimeaza ca la finele secolului 21, pragul va ajunge la 30 de cm.

Mai exista teorii vehiculate ca ziua deja are 16 ore, fapt cauzat de deplasarea polilor in timp ce cele mai pesimiste (neconfirmate stiintific) indica ca anul 2012, momentul in care polii magnetici se vor inversa, iar concomitent va creste rezonanta magnetica a Pamantului astfel incat timpul ar putea atinge valoarea zero.

Sursa: Cronica Romana, 6 aprilie 2007

6 aprilie 2007
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.