Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Luni, 18 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Vremea pana la finalul lunii mai. Prognoza meteo 18-31 mai 2015

Vremea pana la finalul lunii mai. Prognoza meteo 18-31 mai 2015

In prima saptamana a intervalului, pana pe data de 21 mai, vremea a fi calda in majoritatea regiunilor din tara iar in unele zone mercurul din termometre va indica 28-29 de grade Celsius. Probabilitatea de aparitie a ploilor insotite de descarcari electrice va diferi de la regiune la regiune. In unele zone precipitatii se vor inregistra in intervalul 21-23 in timp ce in autele vor putea fi posibile in fiecare zi in intervalul 24-30 mai. 

Vremea in Banat

Pana pe 21 mai, vremea va fi calda pentru aceasta perioada, media maximelor urmand a atinge 28…29 de grade, iar cea a minimelor, 13...15 grade. Intre 22 si 25 mai va avea loc o racire usoara si treptata, astfel incat se va ajunge, in medie, la valori termice maxime de 22…23 de grade si minime in jurul a 11 grade. Ulterior, pana spre sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza, valorile de temperatura vor fi apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv maxime de 25...27 de grade si o medie regionala a minimelor de aproximativ 13 grade.

Probabilitatea de aparitie a ploilor, mai ales sub forma de aversa, insotite si de descarcari electrice, va fi mai ridicata in intervalul 21 - 23 mai, cand pe arii restranse, mai ales in jurul datei de 22 mai, vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate. 

Vremea in Crisana

Procesul rapid de incalzire ce se va resimti la inceputul intervalului de prognoza va determina o vreme calda pentru acesta perioada pana pe 21 mai, media maximelor urmand a se situa intre 27 si 29 de grade, iar cea a minimelor, intre 13 si 15 grade. Usoara racire dintre 22 si 25 mai, va readuce la normal valorile termice, astfel incat pe 26 mai temperaturile maxime vor atinge, in medie, 24 de grade, iar cele minime, 12 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, regimul termic nu va prezenta modificari semnificative, astfel incat se va inregistra pe 31 mai o medie a maximelor de 25...26 de grade si a minimelor, in jurul a 13 grade.

Probabilitatea de aparitie a averselor si descarcarilor electrice, oricand posibile in intervalul 20 - 30 mai, va fi mai ridicata in zilele de 22 si 26 mai, cand izolat se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate. 

Vremea in Transilvania

In prima saptamana, cele mai ridicate medii regionale ale temperaturilor maxime, de 27 de grade, se vor inregistra in intervalul 19 - 21 mai, perioada in care nici minimele nocturne nu vor scadea, in medie, sub 12 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scadere, ajunganduse pe 24 mai, la medii ale valorilor maxime de aproximativ 23 grade si minime de 10 grade, caracterizand o vreme normala din punct de vedere termic pentru a treia decada a lunii mai. In timpul celei de-a doua saptamani, pe fondul unor mici variatii de la o zi la alta, vremea va ramane apropiata de normalul termic al perioadei, cu maxime, in medie, de 23...25 de grade si minime de 10....11 grade.

Probabilitatea de aparitie a averselor va fi mai mare incepand cu data de 23 mai, cand acestea se vor semnala aproape zilnic, vor fi insotite si de descarcari electrice, iar intre 26 si 28 mai, izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate. 

Vremea in Maramures

Regimul termic va marca o crestere accentuata la inceputul intervalului de prognoza, de la medii ale maximelor diurne de 21 de grade in prima zi, spre 27...28 de grade pe 20 – 21 mai, cand minimele nocturne nu vor scadea, in medie, sub 12...13 grade. Ulterior, o racire usoara de la o zi la alta, va determina temperaturi maxime de 23...24 de grade si minime de 11 grade, in jurul datei de 24 mai. In a doua saptamana a intervalului de prognoza, regimul termic nu va avea variatii importante, mentinandu-se in limite apropiate de normele climatologice ale ultimei decade din luna mai, respectiv medii ale maximelor diurne de 24...25 de grade si ale minimelor nocturne de 11...12 grade.

Aversele si descarcarile electrice, posibile in fiecare zi dupa data de 22 mai, se vor semnala pe arii mai extinse pe 23, 24, 26 si 27 mai, cand, izolat, se pot inregistra si cantitati de apa mai importante. 

Vremea in Moldova

Dupa un debut racoros al intervalului de prognoza, valorile termice vor creste accentuat. Astfel, mediile temperaturilor diurne, de aproximativ 21 de grade in prima zi, vor atinge 26 de grade pe data de 19 mai, valoare in jurul careia se vor mentine pana la sfarsitul lunii mai, vremea devenind astfel calda pentru aceasta perioada a anului. Temperaturile nocturne vor avea o evolutie similara, marcand o crestere de la 9...10 grade in primele doua dimineti, spre
12...14 grade in restul intervalului.

Probabilitatea de aparitie a averselor va fi mai mare intre 24 si 30 mai, cand local se vor semnala si descarcari electrice, iar izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate. 

Vremea in Dobrogea

Pe fondul unor mici variatii a temperaturii aerului de la o zi la alta, intreg intervalul de prognoza va fi caracterizat de o vreme apropiata de normalul termic pentru a doua jumatate a lunii mai. Astfel, in prima saptamana se vor inregistra, in medie, maxime de 21...23 de grade si minime de 13...14 grade. In a doua saptamana se va resimti o usoara crestere a regimului termic, spre maxime diurne, in medie, de 24...25 de grade si minime nocturne de 15 grade.

In conditiile mentineri unui aspect de vreme predominant frumoasa, probabilitatea de aparitie a fenomenelor asociate instabilitatii atmosferice va fi redusa, ploi slabe, de scurta durata, fiind posibile doar izolat, cu o probabilitate mai mare dupa data de 26 mai. 

Vremea in Muntenia

In prima zi a intervalului de prognoza media temperaturilor maxime, de aproximativ 24 de grade, va fi apropiata de normele climatologice ale datei calendaristice. In a doua zi va avea loc o incalzire, care va determina valori termice diurne de 26....27 de grade. Aceste valori vor caracteriza o vreme calda pentru aceasta perioada si nu vor mai avea variatii semnificative pana la sfarsitul lunii mai. Temperaturile minime nocturne vor fi, in medie, de 12...13 grade, pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza.

Probabilitatea de aparitie a averselor va fi mai mare dupa data de 23 mai, insa acestea se vor semnala pe arii restranse, vor fi in general slabe si doar in jurul datei de 26 mai sunt posibile izolat cantitati de apa mai importante

Vremea in Oltenia

Pana pe 21 mai, valorile termice maxime se vor mentine, in medie, in jurul a 26 de grade, iar apoi vor scadea usor, spre 24 de grade, intre 23 si 25 mai. In a doua saptamana de prognoza, regimul termic diurn se va mentine relativ constant, in jurul unei medii regionale de 25...26 de grade. Temperaturile nocturne vor avea variatii nesemnificative pe tot parcursul intervalului de prognoza si se vor situa intre valori medii de 12 si 14 grade.

Probabilitatea de aparitie a averselor va fi mai mare dupa 22 mai, dar acestea se vor semnala in general pe arii restranse si doar in jurul datelor de 22, 23 si 26 mai se vor extinde ca arie si pot fi, izolat, mai importante cantiativ. 

Vremea la munte

Pe fondul unor mici variatii ale regimului termic de la o zi la alta, intreg intervalul de prognoza va fi caracterizat de o vreme apropiata de normalul termic pentru a doua jumatate a lunii mai. Astfel, se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime cuprinse intre 16 si 18 grade, cu cele mai ridicate valori intre 19 si 21 mai si, din nou, spre sfarsitul celor doua saptamani. Media temperaturilor minime se va situa, in general, intre 6 si 8 grade, exceptand prima dimineata mai racoroasa, cand nu se vor depasi 4...5 grade.

Probabilitatea de aparitie a averselor si descarcarilor electrice, va fi mai mare in cursul dupa-amiezelor in intervalul 22 - 30 mai, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse pe 24-25 mai si din nou intre 27 si 30 mai, cand izolat se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate. 

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
18 mai 2015
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.