Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 17 septembrie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Bucurestiul fara soare de o luna de zile. Afla cand este posibil ca soarele sa apara in Capitala.

Bucurestiul fara soare de o luna de zile. Afla cand este posibil ca soarele sa apara in Capitala.

Ieri, 11 decembrie, s-a implinit o luna de cand soarele nu a mai fost vazut in Capitala dar si in alte cateva localitati din regiunea Munteniei. Astfel, aceasta a devenit cea mai lunga perioada fara soare cel putin din ultimii 5 ani, perioada pentru care exista o statistica. 
 
Hotnews informeaza prin vocea meteorologilor din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologice cauzele acestui fenomen. In opinia meteorologilor, acestea sunt: inversiunea termica (aerul rece ramane aproape de sol in timp ce aerul cald sta sus), un camp ridicat de presiune (care determina aerul rece sa ramana o perioada lunga jos) dar si circulatia in staturile joase dinspre mare (deplasarea maselor de aer umed dinstre Marea Neagra). 

Ultima oara cand soarele s-a vazut in Capitala a fost 11 noiembrie. De asemenea, mai exista si unele localitati din Muntenia, din preajma Bucurestiului unde soarele lipseste cu desavarsire tot de o luna. In opinia specialistilor, acest fenomen este unul neobisnuit, dat fiind faptul ca avem de-a face cu o perioara foarte lunga. 

Chiar daca in prezent nu exista o statistica clara, se stie faptul ca in 2009 s-au inregistrat 21 de zile consecutive fara soare, in perioada 1-21 decembrie. Astfel, aceast este cea mai lunga perioada fara soare din ultimii 5 ani. Se prea poate ca in istorie sa se mai fi inregistrat perioade similare. 

Meteorologii merg mai departe si explica fenomenul de inversiune termica. Pe timpul sezonului rece, aerul rece fiind mai dens ramane cantonat in zonele de campie si peste el se suprapune un aer cald, care este mai usor. In tara noastra, cele mai favorizate zone sunt cele de campie dar si cele extracarpatice, iar un camp foarte ridicat de presiune favorizeaza cantonarea aerului rece la sol. Iar in momentul in care vine umezeala dinspre mare si intalneste o temperatura scazuta, condenseaza si favorizeaza ceata sau acest strat de nori. 

Acest strat de nori formeaza o patura, insa nu prea se poate lua in considerare si efectul poluarii, dat fiind faptul ca aceasta din urma este ventilata, avand tendinta de a se muta. 

Astfel, lipsa soarelui se datoreaza inversiunii termice, campului ridicat de presiune dar si circulatiei in straturile joase dintre mare. In acest conditii se formeaza nebulozitate joasa, acesti nori care ne impiedica sa vedem soarele si care poate persista zile in sir sau chiar saptamani. Se astepta ca in cursul zilei de joi sa reapara soarele insa acest lucru nu a fost posibil din pricina unui anticiclon. 

Se asteapta aparitia soarelui in cursul dupa-amiezii de vineri dar si in acest sfarsit de saptamana in ciuda faptului ca la orele diminetii cerul va fi preponderent noros, existand totodata si conditii de ceata. Totusi, meteorologii avertizeaza faptul ca aceste zile nu reprezinta decat o fereastra dat fiind faptul ca de saptamana viitoare vremea se va inchide din nou. 
12 decembrie 2014
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.