Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Vineri, 16 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica 15-21 noiembrie 2014

Prognoza agrometeorologica 15-21 noiembrie 2014

Lucrarile agricole de toamna intrerupte in zilele cu precipitatii. Ulterior, se vor derula normal. 

Potrivit estimarilor agrometeorologice oferite de Administratia Nationala de Meteorologie, lucrarile specifice perioadei de toamna se vor desfasura normal, exceptie facand zilele in care se vor inregistra precipitatii. 

Astfel, in intervalul 15 - 21 noiembrie 2014, regimul termic al aerului, va fi, in medie, mai ridicat decat in mod normal pentru aceasta perioada, in aproape toate regiunile din tara. Temperaturile medii diurne se vor situa intre 3 si 12 grade Celsius, chiar mai ridicata cu 1 grad Celsius, in comparatie cu mediile multianuale. 

La nivelul tarii, maximele termice se vor incadra intre 6 si 17 grade Celsius, in timp ce minimele vor fi cuprinse intre 0 si 11 grade Celsius in majoritatea zonelor de cultura. Cele mai scazute valori se vor inregistra in depresiuni. 

Potrivit estimarilor, temperatura medie a solului la o adancime de 10 centimetri se va situa intre 3 si 14 grade Celsius, temperaturi favorabile pentru desfasurarea optima a fazelor de vegetatie la culturile de toamna semanate in perioada optima. 

Pentru zilele urmatoare, meteorologii anunta ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului in aproape intreg teritoriul agricol. 

Dintr-o perspectiva agrometeorologica, specialistii afirma ca rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm se va situa in limite satisfacatoare, aproape de nivelul optim si izolat optime, in marea majoritate a zonelor de cultura. Deficite de apa in sol, si anume, seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema se vor semnala in majoritatea Dobrogei, a Moldovei, a Transilvaniei, dar si in estul si local in sudul Munteniei. 

Toate procesele fiziologice ale culturilor de toamna vor evolua normal in majoritatea regiunilor din tara. De asemenea, starea de vegetatie continua sa fie buna si medie in semanaturile efectuate in perioada optima, in timp ce in culturile infiintate tardiv, cat si pe arealele agricole cu deficite de umiditate in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba. 

La culturile de orz si grau va fi posibila definitivarea fazei de germinare (90-100%) si se va continua rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%), mai avansate fenologic fiind culturile din estul, vestul si sudul tarii, aflate la infratire (10-30%). 

In cazul rapitei, rasarirea (50-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (6-14 frunze) va continua in conditii bune la nivelul intregului teritoriu agricol. Pomii fructiferi si vita-de-vie vor parcurge fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, in toate plantatiile. 

Astfel, lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, araturi, fertilizari) vor fi intrerupte temporar, insa doar in zilele cu precipitatii. 

Specialistii in agrometeorologie recomanda ca, in perioada urmatoare, sa aiba loc: finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale si continuarea efectuarii araturilor adanci de toamna, aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la culturile infiintate in perioada optima, precum si lucrari de intretinere in vii si livezi (araturi, tratamente fito-sanitare, incorporarea gunoiului de grajd etc.).
17 noiembrie 2014
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.