Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 14 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza meteo 13 - 26 octombrie 2014

Prognoza meteo 13 - 26 octombrie 2014

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

In primele zilei ale intervalului vremea se va mentine calda, astfel incat, in majoritatea regiunilor temperaturile vor depasi mediile climatologice specifice acestei perioade. Probabilitate mai ridicata de aparitie a ploilor se va inregistra in majoritatea regiunilor din tara in intervalul 15-18 octombrie.  

Vremea in Banat
Intre 13 si 16 octombrie, vremea va fi calda pentru aceasta perioada, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 25...26 de grade. Incepand din data de 17 octombrie si pana pe 19 octombrie vremea se va raci, astfel ca maximele diurne vor reveni la normalul datei si vor avea o medie de 18 grade. Ulterior, se estimeaza mici variatii de la o zi la alta, in jurul acestei valori. Minimele nocturne vor urma o evolutie asemanatoare. Astfel, pana pe 16 octombrie, media lor va creste de la 11 la 14 grade, apoi va scadea spre 7 grade, pe 20 octombrie, valoare ce se va mentine practic constanta pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani. 

In cursul intervalului de prognoza se profileaza doua intervale cu ploi, 15-18 octombrie (ploi moderate cantitativ) si 21-22 octombrie. In celelalte zile din cursul celor doua saptamani probabilitatea de ploaie va fi redusa. 

Vremea in Crisana
Intre 13 si 15 octombrie vor fi zile de sfarsit de vara, intrucat valorile medii ale temperaturilor maxime vor atinge 25...26 de grade. Incepand din data de 16 octombrie si pana pe 19 octombrie, vremea se va raci treptat, astfel ca maximele diurne vor ajunge apropiate de normalul datei si vor avea media de 17 grade. Ulterior se estimeaza mici oscilatii, in jurul mediei de 18 grade. Minimele nocturne vor fi mai ridicate pana pe 18 octombrie, cu o medie de 11...13 grade, apoi, pe fondul unor nopti racoroase, vor cobori spre 7 grade, valoare ce se va mentine practic constanta pana la sfarsitul intervalului. 

Va ploua in intervalele 15 -18 octombrie (local vor fi cantitați importante de apa acumulata) si 21-22 octombrie. In celelalte zile ale intervalului de prognoza fie nu va ploua deloc, fie doar foarte slab. 

Vremea in Transilvania
In primele 3 zile vremea se va mentine calda, astfel incat media temperaturilor maxime va fi de 23...24 grade, iar cea a temperaturilor minime va urca de la 8 grade pe 13 octombrie la 11 grade pe 17 octombrie. Urmeaza un proces de racire ce va determina, ulterior datei de 20 octombrie, un regimul termic care se va incadra limitelor normale pentru aceasta regiune, intrucat pe parcursul celei de-a doua saptamani, in medie, nu se vor mai depasi, ziua, 18 grade, iar noaptea, 5 grade. 

In perioada 16-18 octombrie ploile slabe si moderate cantitativ se pot semnala pe spatii relativ extinse, apoi probabilitatea de ploaie va fi destul de redusa, exceptand ziua de 21 octombrie cand local sunt de asteptat ploi slabe. 

Vremea in Maramures 
Desi media temperaturilor maxime va fi in scadere usoara si treptata incepand din data de 15 octombrie, vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada pana pe 17 octombrie, deoarece minimele nocturne de abia atunci vor cobori sub 10 grade. Sfarsitul primei saptamani, se profileaza a fi din punct de vedere termic deja normal spre racoros, cu o medie a maximelor diurne de 15 grade si una a minimelor nocturne de 6 grade. A doua saptamana se va incadra regimului termic apropiat de cel normal pentru ultima decada a lunii octombrie, cu mici variatii de 1...2 grade de la o zi la alta, pentru temperaturile maxime in jurul a 16 grade, iar pentru cele minime, in jurul a 7 grade. 
 
Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata intre 15 si 18 octombrie (cand sunt posibile si cantitați mai importante de apa) si pe 21 octombrie, in restul intervalului de referinta urmand sa predomine vremea frumoasa. 

Vremea in Moldova 
Primele 3-4 zile ale intervalului de prognoza vor fi caracterizate de o incalzire a vremii, cu maxime de la 20 de grade pe 13 octombrie la 23 de grade pe 16 octombrie, in medie, iar valorile termice nocturne minime vor creste de la 7 grade pe 23 octombrie la 13 grade pe 17 octombrie. Ca urmare a unui proces de racire, a doua saptamana debuteaza prin revenirea la un regim termic normal, caracterizat prin medii ale temperaturilor maxime de 16 grade si respectiv ale temperaturilor minime, de 6 grade. Ulterior, se estimeaza oscilatii de mica amplitudine de la o zi la alta, fara ca media temperaturilor maxime sa mai depaseasca 20 de grade. 

Va ploua local intre 15 si 18 octombrie, iar ploi slabe vor mai fi posibile in 21 octombrie. Pentru restul intervalului de prognoza, probabilitatea de ploaie va fi foarte redusa.

Vremea in Dobrogea
Intre 13 si 17 octombrie media temperaturilor maxime va creste de la 19 la 24 de grade. Incepand din data de 16 octombrie si pana pe 19 octombrie, vremea se va raci treptat, astfel ca maximele diurne vor ajunge apropiate de normalul datei si vor avea media de 17 grade pe 19 octombrie. Ulterior se prefigureaza mici oscilatii, in jurul acestei valori. Minimele nocturne vor creste pana pe 17 octombrie, de la o medie de 10 grade la 15 grade. Apoi, pe fondul unor nopti din ce in ce mai racoroase, vor cobori spre 7 grade, pe 20 octombrie, valoare ce va creste foarte putin pana la sfarsitul intervalului de referinta. 

Local va ploua in perioada 17-19 octombrie, insa in celelalte zile din cele 2 saptamani fie nu va mai ploua deloc, fie doar foarte slab si izolat. 

Vremea in Muntenia 
Procesul de incalzire va avea drept rezultat o vreme deosebit de calda pentru aceasta perioada in 16 octombrie, cand media maximelor termice va depasi 25 de grade. Imediat, insa, va urma o racire care va readuce aceasta medie aproape de valorile obisnuite pentru ultima decada a lunii octombrie, respectiv 16...17 grade. Din 19 octombrie, temperaturile vor marca usoare cresteri sau scaderi de la o zi la alta, osciland in jurul mediei regionale de 18 grade. In privinta regimului termic nocturn, in prima saptamana valorile vor fi in general usor mai ridicate decat cele specifice perioadei din an, cu o medie de peste 8 grade, atingand chiar 13 grade pe 17 octombrie. In a doua parte a intervalului de referinta se estimeaza nopti normale termic, cu medii ale minimelor de 5...8 grade. 

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata intre 16 si 18 octombrie, in restul intervalului de referinta urmand sa predomine vremea frumoasa.

Vremea in Oltenia
Intre 13 si 16 octombrie, vremea va continua sa se incalzeasca, incat valorile medii ale temperaturilor maxime vor urca de la 22 la 25 de grade. Incepand din data de 17 octombrie si pana pe 19 octombrie vremea se va raci, astfel ca maximele diurne vor reveni la normalul datei si vor avea o medie de 19 grade. Ulterior, se estimeaza variatii de 1...2 grade, de la o zi la alta, in jurul mediei regionale de 18 grade. Minimele nocturne vor urma o evolutie asemanatoare. Astfel, pana pe 17 octombrie, media lor va creste de la 9 la 13 grade, apoi va scadea spre 7 grade, pe 20 octombrie, valoare ce se va mentine practic constanta pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani. 

Va ploua local intre 15 si 18 octombrie, iar ploi slabe vor mai fi posibile in 21 octombrie. Pentru restul intervalului de prognoza, probabilitatea de ploaie va fi foarte redusa.

Vremea la munte 
Pana pe 16 octombrie, temperaturile vor fi destul de ridicate, cu o medie de 16...17 grade, caracterizand o vreme mai calda decat in mod obisnuit. Totusi, vremea va deveni racoroasa la sfarsitul acestei saptamani, intrucat in zilele de 18 si 19 octombrie media maximelor diurne nu va mai depasi 9 grade. Regimului termic nocturn se va mentine si el ridicat pana pe 15 octombrie, fiind caracterizat printr-o medie de 7...8 grade. Ulterior, noptile vor fi mai reci, cu minime termice osciland intre 2 si 5 grade. 

Va ploua intre 15 si 18 octombrie, iar in celelalte zile ale intervalului de referinta probabilitatea de precipitatii va fi mult mai redusa.
13 octombrie 2014
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.