Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 14 aprilie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica 26 martie - 01 aprilie 2014

Prognoza agrometeorologica 26 martie - 01 aprilie 2014

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 26 martie - 1 aprilie 2014 a fost emisa de catre Administratia Nationala de Meteorologie. In aceasta perioada vremea va fi una normala pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor agricole, cu temperaturi medii diurne intre 4-14 grade Celsius, cu minime osciland intre -2-9 grade Celsius si maxime cuprinse intre 9-19 grade Celsius. In acest interval se vor semnala precipitatii sub forma de ploi locale in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local, vantul va inregistra si unele intensificari temporare in toate regiunile. Izolat se pot inregisra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.

La o adancime de 5 cm, temperatura medie diurna se va situa intre 7 si 18 grade in aproape toata tara. Astfel, vom avea parte de limite optime pregatirii patului germinativ si efectuarii insamantarilor de primavara din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag, ovaz), precum si a sfeclei de zahar. 
In acest interval se vor semnala  precipitatii sub forma de ploi locale, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local, vantul va prezenta intensificari temporare in toate regiunile. De asemenea, izolat, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol. 
 
Caracteristici agrometeorologice 
Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim in Oltenia, Maramures, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei, vestul si sudul Moldovei, nordul, centrul si estul Transilvaniei si nord-estul Crisanei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si localputernica), se vor inregistra in Banat, cea mai mare parte a Crisanei, Moldovei, Baraganului, centrul Dobrogei si sudul Transilvaniei. 
 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole 
In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna vor evolua in general normal in aproape toata tara, iar in depresiunile nordice si centrale, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent. 
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia si infratire (10-100%), precum si alungirea paiului (10-40%), la nivelul intregii tari. Starea de vegetatie a culturilor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica moderata. 
Rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii se va afla predominant in faza de infrunzire (9-16 frunze) in toate zonele de cultura, izolat fiind posibila declansarea fazei de alungire a tulpinii (10-25%), in special in culturile infiintate in epoca optima. In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi vor predomina fazele de inmugurire si dezmugurire, mai avansate fiind speciile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, corcodus, piersic) din jumatatea de vest a tarii, care se vor afla la inflorire. 
La vita de vie se va inregistra faza de “plans” in majoritatea podgoriilor, iar local in regiunile sudice, vestice si centrale se va declansa inmugurirea. 
Ca urmare, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (fertilizari, pregatirea patului germinativ, efectuarea insamantarilor la culturile de primavara, lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita de vie, etc.) se vor efectua in general normal. 
 
Recomandari de specialitate
-Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta; 
-Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK); 
-Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) in culturile de camp si pomi-viticole; 
-Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara; 
-Controlul evolutiei mugurilor de rod si a coardelor la vita de vie
26 martie 2014
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.