Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Duminica, 17 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica pentru perioada 24 -30 octombrie

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 24 -30 octombrie

In intervalul 24-30 octombrie 2013 va predominca un regim termin al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii, cu temperaturi medii diurne ale aerului cuprinsa intre 9-21 grade Celsius, temperaturi maxime cuprinse intre 13-26 de grade Celsius si temperaturi minime ale aerului cuprinse intre 3-15 grade Celsius.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 10...22°C la scara intregii tari, valori favorabile parcurgerii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire ale culturilor de rapita, orz si grau de toamna semanate pana in prezent. 

Se intrevad ploi locale, reduse cantitativ, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. 
 
Caracteristici agrometeorologice 
 
In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-20 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim și optime, in majoritatea regiunilor. 

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din estul si local sudul tarii. 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole 
 
Procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna vor evolua in general normal in majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind usor intensificate in zonele de campie, pe fondul regimului termic din aer si sol mai ridicat. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu buna si medie pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe arealele agricole cu deficite moderate de apa in sol. 
 
Culturile de orz si grau de toamna isi vor continua fazele de germinare-rasarire (30-100%) in cea mai mare parte a zonelor de cultura, precum si infrunzirea (2-4 frunze), indeosebi in jumatatea sudica a tarii. 

Sub aspect fenologic, la rapita se vor inregistra fazele de germinare-rasarire (40-100%) si infrunzire (4-9 frunze), pe majoritatea suprafetelor agricole. 

La sfecla de zahar se va continua maturitatea tehnologica, extinzandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare. 

La speciile pomicole si viticole se vor semnala in continuare maturarea lemnului/coardelor, precum si colorarea/caderea fiziologica a frunzelor. Totodata, vor fi conditii de definitivare a lucrarilor de recoltare la varietatile tarzii. 
 
Recomandari de specialitate:
 
- Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon; 
- Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna; 
- Urgentarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si definitivarea semanatului la graul de toamna; 
- Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la culturile de toamna infiintate in epoca optima; 
- Lucrari de intretinere in vii si livezi.
24 octombrie 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.