Ne cerem scuze pentru problemele tehnice aparute in ultima perioada. Din pacate va mai dura putin pana vom putea sa va oferim din nou datele meteo cu care v-am obisnuit. Pana atunci aveti acces in continuare la prognoze, avertizari si alte articole utile.
Revenim in curand.
Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 octombrie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica pentru perioada 22-28 octombrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 22-28 octombrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 22-28 octombrie 2013 a fost emisa de catre Administratia Nationala de Meteorologie. In aceasta perioada vremea este mai calda decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole, cu temperaturi medii intre 8-21 grade Celsius, cu minime osciland intre 12-26 grade Celsius si maxime cuprinse intre 12-26 de grade Celsius. Cele mai scazute valori termice sunt posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 10...22°C pe intreg teritoriul agricol al tarii, limite optime desfasurarii fazelor incipiente de vegetatie (germinare, rasarire si infrunzire) la speciile de toamna (rapita, orz si grau) infiintate in epoca optima. 

Sub aspect pluviometric, precipitatiile prognozate vor fi sub forma de ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toate regiunile agricole. 
 
Caracteristici agrometeorologice 
 
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim și optime, in majoritatea zonelor agricole. Deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra in centrul, nordul și izolat in estul Moldovei. 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole 
 
Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, ritmurile vegetative la culturile de toamna vor evolua in general normal pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, exceptand zonele depresionare centrale si nordice, unde acestea se vor desfasura usor mai lent. 

Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor inregistra fazele de germinare (50-100%), rasarire (10-100%) si aparitia primelor frunze (10-25%), in majoritatea regiunilor. 

La rapita se vor continua germinarea-rasarirea (10-100%) si cresterea aparatului foliar (3-9 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind pe ansamblu buna si medie. 

Porumbul isi va definitiva maturitatea deplina (100%), extinzandu-se si chiar finalizandu-se suprafetele recoltate, indeosebi in nordul si centrul tarii. 

In Transilvania, Moldova si Crisana, la sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile (90-100%), maturitatea tehnologica (50-100%) si recoltarea. 
 
In majoritatea plantatiilor, speciile pomicole si viticole vor parcurge maturarea lemnului (30-50%), ingalbenirea/caderea frunzelor (30-70%) si recoltarea la soiurile tardive. 
 
Recomandari de specialitate
 
- Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon;
- Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
- Efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
- Urgentarea pregatirii patului germinativ si continuarea semanatului la culturile de toamna in epoca optima;
- Lucrari de intretinere in vii si livezi. 

22 octombrie 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.