Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 8 mai 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica pentru perioada 9-15 octombrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 9-15 octombrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 9-15 octombrie 2013 a fost realizata de catre Administratia Nationala de Meteorologie.

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, in majoritatea regiunilor agricole. 
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 7...16°C, in prima parte a perioadei, valori apropiate de normele climatologice si 9...20°C, in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, in aproape toata tara. 

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 13...26°C, la scara intregii tari.
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 0...15°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare. 

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va inregistra valori cuprinse intre 8...17°C, limite in general favorabile desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de toamna infiintate pana la aceasta data, precum si continuarii semanatului. 

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara. 

Caracteristici agrometeorologice 
 
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra local in centrul Moldovei, sud-vestul Munteniei, vestul Maramuresului si al Crisanei. 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole 
 
Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare la speciile de toamna, infiintate pana in prezent se vor desfasura pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a regiunilor agricole si usor mai lent in zonele depresionare. 

Functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva maturitatea deplina (100%) in majoritatea zonelor de cultura, totodata extinzandu-se suprafetele recoltate. 

In principalele bazine specializate, cultura de sfecla de zahar se va afla predominant la ingrosarea axei hipocotile si maturitatea tehnologica, de asemenea fiind posibil inceputul recoltarii. 

La pomii fructiferi si vita de vie se vor semnala fazele de maturare a rodului si lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea, in toate plantatiile. 

Sub aspect fenologic, rapita infiintata in perioada optima va parcurge germinarea si rasarirea (20-100%), precum si dezvoltarea primelor frunze (2-6 frunze), plantele prezentand pe ansamblu o stare de vegetatie medie si buna.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate pana in prezent vor inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire (10-40), continuandu-se totodata lucrarile de insamantare. 
 
Recomandari de specialitate

- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale; 
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon; 
- Continuarea araturilor de toamna si pregǎtirea terenurilor in vederea insǎmantǎrilor in epoca optima; 
- Lucrari de intretinere in vii si livezi.

9 octombrie 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.