Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Miercuri, 20 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica pentru perioada 3-9 octombrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 3-9 octombrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 3-9 octombrie 2013 a fost realizata de catre Administratia Nationala de Meteorologie. In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -1...13°C, valori mai scazute cu 1...9°C comparativ cu normele climatologice, pe aproape intreg teritoriul agricol.
 
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 5...17°C, la scara intregii tari. 

Temperatura minima a aerului se va situa intre -3...8°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura si mai scazute (-6...-4°C ) in depresiuni, local fiind conditii de producere a brumei.
 
Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va inregistra valori cuprinse intre 2...14°C, limite in general favorabile desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de toamna infiintate pana la aceasta data, precum si continuarii semanatului. 

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toate regiunile.


Caracteristici agrometeorologice

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Local in sud-estul si sudul teritoriului agricol se vor semnala baltiri temporare de apa la suprafata solului. 

Starea de vegetatie a culturilor agricole 

Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare la speciile de toamna, infiintate pana in prezent se vor desfasura pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a regiunilor  agricole. Totodata, pe fondul regimului termic din aer si sol mai scazut decat in mod 
obisnuit, in zonele depresionare, procesele biologice ale plantelor vor evolua mai lent, local fiind posibila stagnarea temporara a acestora. 

Functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva maturitatea deplina (100%) in majoritatea zonelor de cultura, totodata extinzandu-se suprafetele recoltate. 

In principalele bazine specializate, cultura de sfecla de zahar se va afla predominant la ingrosarea axei hipocotile si maturitatea tehnologica, de asemenea fiind posibil inceputul recoltarii. 

La pomii fructiferi si vita de vie se vor semnala fazele de maturare a rodului si lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea, in toate plantatiile. 

Sub aspect fenologic, rapita infiintata in perioada optima va parcurge germinarea si rasarirea (20-100%), precum si dezvoltarea primelor frunze (2-6 frunze), plantele prezentand pe ansamblu o stare de vegetatie medie si buna. 

Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate pana in prezent vor inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire (10-40%), continuandu-se totodata lucrarile de insamantare. 

Recomandari de specialitate

- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon; 
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale; 
- Continuarea araturilor de toamna si pregǎtirea terenurilor in vederea  insǎmantǎrilor in epoca optima; 
- Lucrari de intretinere in vii si livezi
3 octombrie 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.