Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica pentru perioada 26 septembrie - 2 octombrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 26 septembrie - 2 octombrie 2013

Vremea calda de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de racire, aceasta devenind mai rece decat in mod normal din punct de vedere termic, in aproape toata tara.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 12...23°C la inceputul  perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C si 5...19°C in restul intervalului, valori mai scazute cu 1...3°C in raport cu mediile multianuale. 

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 11...30°C, la nivelul intregii tari. 

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -2...15°C in majoritatea regiunilor, cele mai scazute valori (-2...2°C) inregistrandu-se in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei.
 
Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse intre 11...23°C, limite favorabile parcurgerii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire, precum si continuarii semanatului la culturile de toamna. 

Sunt posibile ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. 

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm / ogor, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in majoritatea zonelor agricole. In Oltenia, sudul Dobrogei, vestul si local in nordul si sudul Munteniei, centrul si sud-vestul 
Banatului, sud-estul si local in vestul Moldovei, vestul Crisanei, sud-vestul Transilvaniei, se vor inregistra in continuare deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

Starea de vegetatie a culturilor agricole 

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative ale culturilor de toamna infiintate in epoca optima vor evolua in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol, exceptand zonele centrale si nordice, unde pe fondul temperaturilor minime din aer mai scazute se vor semnala ritmuri lente de vegetatie.

Sub aspect fenologic, porumbul se va afla predominant la maturitatea tehnologica (80-100%) si recoltare, la nivelul intregii tari. 

Sfecla de zahar din majoritatea bazinelor de cultura va parcurge predominant ingrosarea axei hipocotile, acumularea zaharurilor (10-100%) si maturitatea tehnologica (10-20%). 

La cultura de cartof se vor finaliza lucrarile de recoltare pe ultimele suprafete. 

In majoritatea plantatiilor, speciile pomicole si viticole vor inregistra procesele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si recoltarea. 

In functie de data semanatului, la cultura de rapita se vor semnala fazele de germinare-rasarire (10-100%) si formarea primelor frunze (10-30%), pe majoritatea suprafetelor cultivate. 

Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate pana in prezent vor parcurge fazele de germinare-rasarire (10-40%), continuandu-se totodata lucrarile de semanat.

Recomandari de specialitate

- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale; 
- Continuarea araturilor de toamna si pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil; 
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon; 
- Lucrari de intretinere in vii si livezi. 
26 septembrie 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.