Mobil Meteo.ro - vremea in Romania, vremea azi, starea vremii maine, prognoza meteo. Sambata, 23 ianuarie 2021 
Prima pagina / Informatii meteo / Prognoza agrometeorologica pentru perioada 18-24 septembrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 18-24 septembrie 2013

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 18-24 septembrie 2013 a fost realizata de Administratia Nationala de Meteorologie. 
 
Sub aspect termic, in acest interval va predomina o vreme in general normala, pe aproape intre teritoriul agricol al tarii. 

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 7...20°C, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea zonelor agricole. 

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 11...26°C, la nivelul intregii tari. 

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 2...14°C, in aproape toate regiunile agricole, posibil mai scazuta in zonele depresionare. 

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 11...23°C in cea mai mare parte a tarii, favorabila pentru desfasurarea insamantarilor de toamna si parcurgerii fazelor de germinare si rasarire la culturile de rapita semanate pana la aceasta data. 

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, la nivelul intregii tari. Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot depasi 20-25 l/mp si izolat chiar 50 l/mp, in special in prima parte a intervalului.

In conditiile agrometeorologice prognozate, pe fondul regimului hidro-termic din aer si sol favorabil, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, in zonele depresionare procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor putea desfasura usor mai lent. 

La cultura de floarea-soarelui din nordul si centrul tarii se va definitiva maturitatea deplina (80-100%), continuandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare. 

Porumbul se va afla la maturitatea deplina (30-100%), iar la hibrizii semitardivi se va continua recoltarea, in aproape toate regiunile agricole. 

Sfecla de zahar din Transilvania, Moldova si Crisana isi va continua ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, precum si izolat inceputul maturitatii tehnologice. 

In principalele bazine de cultura, la cartoful ajuns la maturitatea tehnologica se vor putea finaliza lucrarile de recoltare. 

La pomii fructiferi si vita de vie vor predomina acumularea zaharului in fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum si recoltarea. 

Cultura de rapita semanata in epoca optima va inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire. Totodata, se vor continua lucrarile de semanat, la nivelul intregii tari.

Recomandati de specialitate

- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale; 
- Continuarea lucrarilor de arat si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii speciilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil; 
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon. 
18 septembrie 2013
Prin utilizarea acestui site sunteti implicit de acord cu Termenii de utilizare
Agentia de stiri Meteo.ro © Copyright 2006-2021 Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC) & Arhipelago Interactive. Toate drepturile rezervate conform legii
Datele cu caracter personal colectate pe acest site sunt administrate de un operator autorizat inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 7381.